Calitatea rezultatelor formarii se regaseste in competitivitatea economica

decembrie 3, 2010

In sedinta din 10 noiembrie a.c., Executivul a decis ca este imperios necesara promovarea unui cadru juridic pentru formarea profesionala a adultilor, care sa permita tuturor celor interesati sa beneficieze de reglementarile generale stabilite la nivel european prin Directiva 2006/123/CE (Directiva servicii). Prin obiectivele sale proiectul CALISIS vine in intampinarea acestei decizii si propune dezvoltarea unui sistem de asigurare a calitatii in formarea profesionala continua compatibil cu Cadrul European de Referinta pentru Asigurarea Calitatii in educatie si formare profesionala, precum si formarea de specialisti care sa implementeze acest sistem.

Proiectul de act normativ care modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor prevede introducerea unor dispozitii speciale legate de asigurarea calitatii, ca parte integranta a gestionarii interne a institutiilor de formare profesionala a adultilor. Intre principiile enuntate se regasesc multe componente dezvoltate in cadrul proiectului Asigurarea calitatii in sistemul de formare profesionala continua din Romania CALISIS, initiat de Consiliul National al Calificarilor si Formarii Profesionale a Adultilor (CNCFPA) si finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Decizia Guvernului de a aproba acest proiect de act normativ ne da speranta ca se va tine cont, in mare parte, de ceea ce am propus ca model de asigurare a calitatii in formarea profesionala continua, a declarat Mihaela Udrea, managerul proiectului, in cadrul seminariilor de diseminare la nivel national a rezultatelor exercitiului-pilot de implementare a procedurilor si instrumentelor de asigurare a calitatii. Obiectivele proiectului nostru se pliaza perfect pe cerintele promovate recent de Executiv, deoarece el a fost conceput avand ca baza de pornire Recomandarea Parlamentului si Consiliului European (2009/C 155/01), adresata tuturor statelor membre. Pana pe data de 18 iunie 2011, Romania trebuie sa planifice o abordare specifica, destinata imbunatatirii sistemelor de asigurare a calitatii formarii profesionale continue.
Iminenta schimbarilor anuntate a starnit interesul a peste 800 de persoane din cadrul grupului tinta vizat pentru diseminarea rezultatelor proiectului pe parcursul a opt conferinte regionale organizate in perioada 15 29 noiembrie 2010 la Constanta, Galati, Iasi, Brasov, Cluj, Timisoara, Craiova si Bucuresti. Implementarea sistemului de management al calitatii in formarea profesionala continua din Romania este o necesitate, pentru ca avem nevoie de o pregatire adecvata a fortei de munca daca vrem sa crestem competitivitatea economica. Un management de calitate ne obliga sa respectam anumiti pasi si sa imbunatatim continuu procesul de formare, a declarat Doru Scripcaru, presedintele Asociatiei patronale UGIR, in cadrul seminarului desfasurat la Iasi. De aceeasi parere este si presedinta Comisiei de Autorizare judetene Constanta, Laura Constandin. In cadrul seminarului organizat la Constanta si-a exprimat convingerea ca Implementarea unui sistem de management al calitatii, similar celui lansat in cadrul proiectului CALISIS, ar putea fi posibila si in Romania in urmatorii 3-5 ani, daca se va promova o legislatie adecvata.
Multi furnizori de formare profesionala au demarat deja, din proprie initiativa, proceduri proprii de asigurare a calitatii sau chiar au implementat sisteme certificate international. Am simtit nevoia sa le introducem deoarece pierdeam prea mult timp cu pregatirea formatorilor nou veniti in firma noastra, ne-a spus Simona Bacanu, de la Centrul de Formare Profesionala a Adultilor din Cluj. Proiectul CALISIS se potriveste perfect cu procedurile noastre, dar lucrul acesta se datoreaza si faptului ca am participat anterior si la seminariile de pilotare a sistemului de management al calitatii desfasurate in vara acestui an la Cluj. Noi am inceput deja sa folosim instrumentele dezvoltate in cadrul proiectului si rezultatele se vad in activitatea noastra. Si Ani Draghici, presedinta Asociatiei Dominou din Craiova este convinsa de necesitatea unui standard ridicat de calitate pentru a putea face fata competitiei de pe piata formarii profesionale. Noi avem grija sa mentinem cat mai sus aceste standarde si sa ne ridicam continuu nivelul propriu al pregatirii profesionale. Am avea insa nevoie de finantare pentru implementarea sistemului de management al calitatii, pentru ca investitiile sunt destul de mari si necesita mult timp si efort.
Punerea gratuita la dispozitia celor interesati a procedurilor si instrumentelor de asigurare a calitatii constituie insa principalul avantaj al sistemului de management al calitatii promovat prin proiectul CALISIS. Gabriela Plopeanu, evaluator al programelor de formare derulate in Brasov, este extrem de multumita de Codul deontologic al evaluatorului elaborat de expertii proiectului CALISIS. Este util nu numai pentru mine ca evaluator, ci si pentru formatori, pentru ca in acest moment exista tot felul de practici. Codul te ajuta sa te raportezi la un cadru unitar si obiectiv.
Participantii la cele opt conferinte regionale si-au exprimat nu numai opiniile legate de sistemul national de educatie si formare profesionala, ci si interesul de a participa la seminariile regionale de formare programate sa se desfasoare anul viitor, in cadrul proiectului CALISIS. Cu prilejul alocutiunii sustinute la seminarul organizat la Bucuresti, directorul general al Unitatii Executive a CNCFPA, Sorin Eugen Zaharia, a declarat ca si-a propus, chiar de la preluarea mandatului noii structuri, sa realizeze o metodologie clara si transparenta in ceea ce priveste modul de dezvoltare a calificarilor in Romania, insistand asupra necesitatii crearii unui Cadru National al Calificarilor care sa se bazeze pe descrierea corecta si coerenta a rezultatelor invatarii. Consider ca ideea de a asigura calitatea inseamna un pas important in a avea oameni pregatiti pentru nevoile pietei muncii, capabili sa asigure cresterea economica si sociala.
Dupa finalizarea acestui ciclu de seminarii de diseminare la nivel national, expertii romani si italieni din cadrul proiectului CALISIS se vor reuni pentru a analiza rezultatele obtinute si vor evalua nevoile de formare ale grupului tinta (membri ai comisiilor de autorizare judetene, personalul secretariatelor tehnice ale acestora, evaluatori - specialisti implicati atat in evaluarea furnizorilor de formare profesionala in vederea autorizarii, cat si in examinarea finala a absolventilor, reprezentanti ai furnizorilor de formare profesionala) pentru a putea fi elaborate viitoarele programe de formare ce se vor derula anul viitor.
Informatii suplimentare cu privire la continutul si stadiul de implementare a proiectului CALISIS: www.cnfpa.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro