Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca intentioneaza sa-si dea demisia

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat astăzi, la Palatul Victoria, că Guvernul intenţionează să-şi dea demisia şi să ceară partidelor din coaliţia majoritară declanşarea procedurilor pentru convocarea alegerilor anticipate. Hotărârea primului-ministru survine ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale de a declara neconstituţionale mai multe articole din pachetul de legi privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

“Suntem în faţa unei situaţii politice fără precedent. Cu procesul reformei justiţiei blocat nu avem nici o şansă să obţinem un raport de monitorizare favorabil, care să permită aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007. În faţa acestei situaţii nu există decât o singură soluţie: să ne întoarcem la electorat prin depunerea demisiei Guvernului şi să aşteptăm verdictul popular. Votul popular este cel care va decide dacă România vrea să meargă în continuare pe reforma Justiţiei sau vrea să menţinem acelaşi sistem ticăloşit, cu o Curte Constituţională, dominată politic de partidul care s-a aflat la putere şi care încearcă menţinerea privilegiilor ce există în acest moment în Justiţie”, a declarat şeful Executivului.

Premierul a adăugat că şi-a anunţat decizia în faţa membrilor Cabinetului. “Consider că actualul Executiv trebuie să-şi încheie misiunea şi să demareze procedurile necesare angajării alegerilor anticipate. Am discutat acest lucru dimineaţă cu partenerii de coaliţie. Este o decizie irevocabilă pe care am luat-o. Voi cere în continuare partidelor coaliţiei să demareze procedurile interne de aprobare a dizolvării Parlamentului conform prevederilor Constituţiei”, a spus premierul Tăriceanu.

Şeful Executivului a subliniat că pentru declanşarea alegerilor anticipate mizează pe sprijinul partidelor din arcul guvernamental.

Călin Popescu-Tăriceanu a adăugat că va merge în această seară la Cotroceni pentru a-l informa pe preşedintele Traian Băsescu asupra acestei decizii.

Primul-ministru a subliniat că Executivul îşi va îndeplini în continuare angajamentele luate, deoarece integrarea României în UE rămâne un obiectiv prioritar.

Potrivit premierului Tăriceanu, calendarul alegerilor anticipate va fi stabilit în următoarea perioadă împreună cu partenerii din coaliţie. De asemenea, Primul-ministru a declarat că Alianţa PNL-PD va menţine colaborarea şi va candida pe liste comune la alegerile parlamentare anticipate.