Calculator salariu conform Codului Fiscal 2020

noiembrie 13, 2019

Afla cu cat va creste salariu minim pe economie in 2020, cine va beneficia si care sunt contributiile sociale obligatorii.

Orice roman isi doreste sa lucreze pe un salariu cat mai bun, care sa ii asigure un trai cat mai decent. La o negociere la angajare sau cand soliciti o marire a salariului, tot ce te intereseaza este cu ce bani ramai in mana la final de luna, adica salariul net. Dar stii cum se calculeaza acesta?

Salariul brut este suma stipulata in contractul individual de munca si reprezinta baza de calcul pentru contributiile obligatorii la bugetul de stat si pentru deducerea personala. Salariul net este suma de bani pe care o primesti "in mana" dupa o luna de munca, iar calculul poate fi putin complicat pentru nespecialisti, asa ca iti prezentam in linii mari cum se calculeaza salariul conform Codului Fiscal.

Cum se stabileste deducerea personala

Deducerea personala de care beneficiaza toti salariatii din Romania se acorda in functie de numarul de persoane avute in intretinere. Deducerea personala cea mai mica se acorda celor care nu au persoane in intretinere si este reglementata prin Codul Fiscal, pe "plaje" de venit, confrm art. 77 din Codul Fiscal. Deducerea personala se acorda numai pentru veniturile salariale obtinute la locul unde se afla functia de baza. Deducerile personale scad pe masura ce venitul brut lunar creste.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deducerea personala.

Persoane in intretinere pot fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rude pana la gradul al doilea inclusiv, ale caror venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar. In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, deducerea personala se atribuie doar unuia dintre ei, conform intelegerii intre parti. Pentru copiii minori deducerea personala se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia se afla acestia.

Cum se calculeaza contributiile sociale obligatorii

Din salariul brut al angajatului se retin la sursa si se vireaza catre bugetul de stat contributia de asigurari sociale (CAS) de 25% si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) de 10%. Baza de calcul pentru cele doua contributii o reprezinta salariul brut al angajatului, fara aplicarea deducerii personale.

Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate (CASS) este de 10% si se datoreaza de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta castigul salarial brut, la care se adauga, dupa caz, sporurile si adaosurile acordate.

Contributia de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat (CAS) este de 25% pentru persoanele fizice care au calitate de angajati, iar baza de calcul o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor.

Cum se stabileste impozitul pe venit datorat de angajat

Salariatii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri, potrivit Codului Fiscal.

Impozitul lunar se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul reprezentata de diferenta intre venitul net din salarii (calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii, a eventualei contributii individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii) si deducerea personala cuvenita, cotizatia sindicala platita in luna respectiva, contributiile la fondurile de pensii facultative si primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, care nu depasesc echivalentul in lei al sumei de 400 euro.

Constituie venituri EXCEPTATE de la contributii ajutoarele de inmormantare sau alte tipuri de ajutoare acordate angajatilor, veniturile reprezentand cadouri, sumele acordate pentru decontarea transportului la si de la locul de munca, precum si primele acordate cu diferite ocazii care nu depasesc suma de 150 de lei.

Nu sunt incluse in baza lunara de calcul a contributiei, printre altele, nici biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro