Cafeaua scade riscul imbolnavirii de cancer la ficat

iunie 6, 2007

Consumul de cafea pare sa scada riscul dezvoltarii cancerului de ficat, conform unor articole publicate in jurnalul Gastroenterology, informeaza Reuters.
Datorita rezultatelor controversate obtinute in ultimele doua decade in care s-a studiat relatia dintre cafea si cancerul la ficat, cercetatorii au reconsiderat problema in prin plan pentru a o clarifica.
Meta analiza a constat in 11 studii care au implicat 2260 de pacienti bolnavi de cancer la ficat si 239.146 de persoane fara aceasta afectiune care au servit drept grup de comparatie.
O relatie inversa a fost stabilita intre consumul de cafea si posibilitatea dezvoltarii cancerului de ficat. Mai mult, in sase dintre studii asocierea s-a dovedit a fi statistic semnificativa.
Pentru fiecare doua cesti de cafea pe zi, investigatorii au observat un risc scazut cu 43% de a dezvolta cancer la ficat.
Studiul aduce in prim plan faptul ca si cafeaua contine o cantitate mare de antioxidanti cum sunt acizii clorogenici care combat oxidarea specifica stresului si inhiba formarea carcinogenelor.
Si studiile experimentale desfasurate pe animale au dovedit ca acizii clorogenici si cafeaua au un efect inhibitor in dezvoltarea cancerului la ficat.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro