Cafeaua poate reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer

Un studiu recent a demonstrat faptul ca riscul de a fi afectat de boala Alzheimer se poate reduce cu pana la 20% prin consumul zilnic a 3-5 cesti de cafea.

Ingrijorarile specialistilor sunt cauzate de datele care estimeaza ca, pana in anul 2025, numarul persoanelor din Europa cu varsta peste 65 de ani va creste la 22,4%. Astfel, imbatranirea populatiei va duce la o frecventa mai mare a bolii in cauza, care afecteaza in special persoanele de varsta inaintata.

Dr. Arfram Ikram, lector universitar la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, a declarat faptul ca majoritatea studiilor in epidemiologia umana au aratat ca consumul regulat de cafea (aproximativ 3-5 cesti pe zi) pe parcursul intregii vieti a unui individ a condus la un risc mai redus de aparitie a Alzheimer, avand un efect benefic asupra sanatatii.

Conform studiului, cafeina previne formarea de placi de amiloid si aglomerari neurofibrilare la nivel cerebral – acestea reprezentand doi dintre factorii declansatori ai bolii Alzheimer. In plus, atat cafeina, cat si polifenolii reduc inflamatiile si riscul de deteriorare a celulelor cerebrale, in special la nivelul hipocampusului si cortexului, zonele creierului cu rol in mentinerea memoriei.

Rezultatele studiului confirma si datele altor cercetari care subliniaza rolul pozitiv al cafelei in sanatatea omului. Efectele benefice mai includ reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare si de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, stimularea memoriei vizuale, facilitarea digestiei, stimularea pozitiva a metabolismului etc.

Sursa: Deccan Chronicle