Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (C.O.P.A.C.) este profund ingrijorata de situatia bolnavilor cronici din Romania si considera ca lipsa de actiune si ignoranta autoritatilor au dus la o situatie fara precedent, in momentul de fata existand oameni care vor muri din cauza lipsei tratamentului. Deznadejdea a atins cote maxime, sistemul de sanatate avand deja pe constiinta prima victima.
Din cauza lipsei fondurilor, tot mai multi pacienti raman fara tratament sau il primesc mult prea tarziu. Situatia este alarmanta la pacientii cu cancer, hemofilie, diabet, hepatita, HIV/SIDA, scleroza multipla, boli rare sau transplant.
Listele de asteptare pe diverse patologii sunt din ce in ce mai lungi. Tot mai putini pacienti au sansa de a primi tratamentul salvator. In plus, existenta unui numar limitat de specialisti pe majoritatea patologiilor ii afecteaza in mod direct pe pacientii care trebuie sa mearga in unele cazuri sute de kilometri pentru a ajunge la cel mai apropiat medic.
“Ceea ce se intampla acum este un atentat la siguranta nationala. Nu este posibil ca pacientii sa fie supusi unui asemenea genocid din partea autoritatilor. Avem nevoie de medicamente pentru a supravietui. Avem nevoie de medici care sa fie lasati sa isi faca meseria corespunzator, fara a mai fi supusi presiunilor de ordin financiar. Nu putem vorbi de criza atunci cand este vorba de sanatate. Toate tarile membre ale Uniunii Europene au investit in sanatate si au alocat fonduri in acest sens. Consideram ca este absolut necesar sa se acorde sanatatii cel putin 6% din PIB, asa cum se intampla in majoritatea tarilor membre ale UE”, a declarat Cezar Irimia, presedinte C.O.P.A.C.
Exista deja cazuri de pacienti carora li s-a intrerupt tratamentul si, din pacate, exista pericolul cert si pentru altii. De curand, o pacienta bolnava de cancer s-a sinucis pentru ca nu isi mai primea tratamentul. La fel ca ea, 2.700 de oameni cu forme avansate de cancer, fara nicio vina, asteapta ca dosarul si ca atare tratamentul sa le fie aprobat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pentru cei peste 400.000 de pacienti cu o forma de cancer nu exista decat aproximativ 250 de oncologi care sa ii trateze.
Pentru pacientii cu hemofilie situatia devine tot mai dificila, iar anul 2009 seamana tot mai mult cu anul 1994 cand abia apareau tratamentele. Acum, desi teoretic exista, practic dupa primele zile ale fiecarei luni tratamentul se termina, iar viata devine o loterie. Copiii cu hemofilie sunt victime ale sistemului fiind condamnati la handicap pentru ca nu isi primesc tratamentul.
Pacientii cu diabet sunt tot mai afectati de eliminarea unor tipuri de insulina fara de care nu pot trai. De asemenea, numarul testelor de automonitorizare a scazut constant in ultima perioada. Nimeni nu mai are tratamentul asigurat si toti se intreaba ce le rezerva ziua de maine .
Pentru pacientii cu HIV/SIDA se inregistreaza tot mai multe intreruperi de tratament, exemple elocvente fiind in judetele Neamt sau Iasi si Hunedoara. Distribuitorii au inceput sa nu mai aprovizioneze spitalele pentru ca nu isi primesc banii.
In cazul hepatitelor, listele de asteptare pentru initierea terapiei antivirale devin tot mai lungi pentru ca numarul pacientilor care primesc tratament la “loteria” fondurilor este destul de scazut. Exista judete din care in ultimele luni au fost trimise spre aprobare doar cateva dosare. In acest moment avem peste 2.300 de dosare pe listele de asteptare pentru hepatita B si aproximativ 7000 pentru hepatita C. Pacientii sunt tot mai nemultumiti ca trebuie sa suporte integral costul medicamentelor hepatoprotectoare si sa isi plateasca periodic o serie de analize.
Pacientii cu scleroza multipla din Iasi si Timisoara au ramas deja fara tratament, listele de asteptare devin tot mai lungi, iar asta inseamna condamnare la dizabilitati. Pana si selectia pacientilor care intra pe tratament a devenit haotica, nu de putine ori acestia ajungand sa fie tratati in ordinea alfabetica.
Pacientii cu transplanturi au ajuns sa se intrebe daca sansa la viata oferita de un nou organ este una reala pentru ca farmaciile nu mai elibereaza imunosupresoarele absolut necesare supravietuirii lor.
Pacientii cu boli rare au foarte putine medicamente compensate, asa ca pentru majoritatea este tot mai greu sau imposibil de suportat lunar efortul financiar necesar achizitionarii acestora. In plus, din cauza lipsei specialistilor multi dintre ei raman nediagnosticati sau boala se descopera destul de tarziu, intr-un stadiu avansat.
“Suntem hotarati sa iesim in strada in data de 9 noiembrie 2009. Nu mai avem ce pierde!” a declarat Cezar Irimia, presedintele C.O.P.A.C.
Despre C.O.P.A.C
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (C.O.P.A.C.) este cea mai mare organizatie din Romania care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor cu afectiuni cronice, reunind in randurile ei 8 federatii nationale ale asociatiilor pacientilor cu afectiuni cronice:
1. FEDERATIA ASOCIATIILOR BOLNAVILOR DE CANCER DIN ROMANIA
2. UNIUNEA NATIONALA A ORGANIZATIILOR PERSOANELOR AFECTATE DE HIV/SIDA (UNOPA)
3. FEDERATIA ASOCIATIILOR DIABETICILOR DIN ROMANIA
4. ASOCIATIA TRANSPLANTATILOR DIN ROMANIA
5. ALIANTA NATIONALA PENTRU BOLI RARE ROMANIA
6. ASOCIATIA NATIONALA A HEMOFILICILOR DIN ROMANIA
7. ASOCIATIA PACIENTILOR CU AFECTIUNI HEPATICE DIN ROMANIA APAH-RO
8. SOCIETATEA DE SCLEROZA MULTIPLA DIN ROMANIA
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro