C.N.A. respinge acuzatiile avocatilor familiei Iovan

În legătură cu acuzaţiile aduse C.N.A. de avocaţii familiei Iovan, conform cărora Consiliul ar fi încurajat, printr-o tăcere complice, demersurile jurnalistice ale postului OTV privind “cazul Iovan”, facem următoarele precizări:

1. Conform jurisprudenţei CEDO, principiul libertăţii de exprimare trebuie respectat şi în domeniul administrării actului de justiţie. Ca urmare, publicul are dreptul să-şi exprime opiniile în legătură cu acest caz. În spiritul aceleeaşi jurisprudenţe, opiniile nu trebuie dovedite, ci doar faptele.

2. În conformitate cu Legea audiovizualului nr.504/2002, Consiliul Naţional al Audiovizualului nu poate cenzura opiniile exprimate în programele audiovizuale şi nici nu poate interzice abordarea unui subiect sau altul.

În schimb C.N.A. are obligaţia să monitorizeze în ce măsură posturile de radio şi de televiziune prezintă, în probleme controversate, puncte de vedere aflate în divergenţă. Sub acest aspect, Consiliul a constatat că în cadrul emisiunii realizate de domnul Dan Diaconescu s-au exprimat opinii atât favorabile cât şi nefavorabile familiei Iovan.

Până în prezent, C.N.A. nu a primit nici o sesizare din partea familiei Iovan prin care să reclame refuzul postului OTV de a-i da posibilitatea să-şi spună punctul de vedere şi nici în legătură cu vreo solicitare a dreptului la replică.

Pe de altă parte, dacă familia Iovan se consideră calomniată de postul OTV, are deschisă calea justiţiei. (CNA)