Noua organizatii au fost onorate cu cate un premiu european pentru bune practici pentru faptul ca au ajutat la prevenirea afectiunilor musculo-scheletice (AMS) - cea mai frecventa problema de sanatate legata de munca din Europa. 25% dintre lucratorii din UE sufera de dureri de spate, iar 23% au dureri musculare. Castigatorii au fost anuntati la evenimentul de incheiere a campaniei "Reduceti efortul!", organizata de Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA). Agentia a prezentat, de asemenea, un nou raport in care sunt expuse cele mai recente dovezi stiintifice legate de aceasta problema.
"Afectiunile musculo-scheletice reprezinta boala profesionala numarul unu din Europa, afectand milioane de lucratori si presupunand costuri pentru economie de pana la 1,6% din PIB. Nu ne mai putem permite sa irosim potentialul Europei si trebuie sa "Reducem efortul" pentru toti lucratorii care sufera de AMS," a afirmat Vladimir Spidla, Comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitatea de sanse . "Aceasta campanie a ajutat la cresterea gradului de constientizare a publicului asupra acestei probleme uriase, iar bunele practici ne vor ajuta sa prevenim suferinte viitoare."
Campania "Reduceti efortul!" a urmarit promovarea unei abordari integrate a AMS, ajutandu-i, in acelasi timp, pe lucratorii afectati de acestea sa se mentina in campul muncii. Aceasta vine in completarea noii strategii a UE pentru sanatate si securitate in munca (2007-2012) ce vizeaza bolile profesionale si are ca scop reducerea cu un sfert a accidentelor legate de munca din intreaga UE.
Marjeta Cotman, Ministrul Muncii, Familiei si Afacerilor Sociale, care reprezinta Presedintia Slovena a UE , a adaugat: "Campania recenta s-a concentrat asupra promovarii unei abordari cuprinzatoare a problemei afectiunilor musculo-scheletice (AMS), acoperind atat prevenirea, cat si eforturile depuse pentru a le permite lucratorilor afectati de aceste boli sa ramana in intreprinderi si pentru a asigura reabilitarea acestor lucratori si reintegrarea lor in mediul muncii. Credem cu convingere ca, anul acesta, campania europeana a contribuit la imbunatatirea mediului de munca al lucratorului european, facandu-l mai bun, mai putin stresant si mai sanatos, si ca aceasta campanie europeana comuna va contribui la reducerea nivelurilor vatamarilor legate de munca si a bolilor profesionale."
Jukka Takala, directorul EU-OSHA, a subliniat ca "Raportul de prevenire" ("Prevention Report") al Agentiei ofera numeroase indicii in legatura cu modul de abordare a AMS la locul de munca. "Acesta sugereaza, de exemplu, ca introducerea unor pauze suplimentare in munca repetitiva va reduce semnificativ AMS si se poate realiza fara pierderi de productivitate. Raportul subliniaza, de asemenea, ca doar o abordare multidisciplinara - incluzand masuri organizatorice, tehnice si personale - va reusi sa previna efectiv AMS. Lucratorii, angajatorii si profesionistii din domeniul sanatatii si securitatii in munca trebuie sa lucreze mana in mana."
Peste 500 de delegati, inclusiv factori de decizie politica din Uniunea Europeana, parteneri sociali si experti importanti din domeniul sanatatii si securitatii, s-au adunat la Centrul de Conferinte Euskalduna din Bilbao, Spania, la 26 februarie. Intalnirea la nivel inalt a constituit punctul culminant al campaniei "Reduceti efortul!", care a promovat o abordare manageriala integrata a AMS, pledand pentru prevenirea si pastrarea, reabilitarea si reintegrarea lucratorilor. In 2007, cateva sute de evenimente au fost organizate de EU-OSHA, de reteaua de puncte focale a acesteia si de alte organizatii din intreaga Europa.
In cadrul intalnirii la nivel inalt, delegatii au participat la trei ateliere paralele despre statistici, prevenirea AMS la locul de munca si reintegrarea lucratorilor cu AMS. Apoi, noua organizatii din sase state membre ale UE au primit premiile europene pentru bune practici; alti 11 concurenti au primit mentiuni.
Printre castigatori s-au numarat proiecte care
•au eliminat problemele legate de AMS aparute in urma manipularii de paleti grei din lemn;
•au dezvoltat o statie de lucru pentru cusut cu design ergonomic;
•au introdus un sistem de deplasare a greutatilor, pentru a reduce manipularea manuala intr-o sera.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro