Bulgarii continuă protestele împotriva corupției și cer demisia guvernului

iulie 13, 2020

Mii de bulgari au ieșit în stradă pentru a patra zi consecutivă de proteste în Sofia, dar și alte orașe din țară, împotriva corupției guvernamentală și au arătat că vor mai ieși și luni, dar plănuiesc și un protest național în weekend.

Duminică seară, mii de persoane au umplut o piață centrală din apropiere de președinție și de Consiliul de Miniștri pentru a cere demisia guvernului conservator al prim-ministrului Boiko Borisov. Proteste similare au avut loc și în Burgas, Plovdiv, Varna, Blagoevgrad sau Gabrovo.

În Sofia, Burgas sau Varna, oamenii au plecat în marș și au strigat „Demisia" și "Mafia" și au încercat înlăturarea demisia procurorul-general Ivan Geshev.

Protestele au fost generate de o percheziție demarate de procuratură asupra sediului președinției.

Doi consilieri prezidențiali au fost reținuți pentru audieri într-o anchetă privind trafic de influență și dezvăluirea de secrete de stat.

Acțiunile procurorilor au generat tensiuni care au dus la izbucnirea de proteste în care acțiunile guvernului și a procuraturii sunt condamnate drept un atac asupra președintelui Rumen Radev.

Președintele Radev a cerut demisia guvernului și a procurorului-general.

Comentariile lui Rumen Radev a fost făcute pe 11 iulie, după ce, cu două zile înainte, parchetul a făcut percheziții la sediul președinției. Perchezițiile la sediul președinției au fost făcute după ce Radev a spus că Serviciul Național de Protecție (NSO), responsabil de protejarea președintelui, premierului și a altor oficiali de rang înalt, ar trebui să înceteze să îl mai protejeze pe Ahmed Dogan, președintele onorific al Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (DPS).

Dogan este una dintre cele mai puternice persoane din Bulgaria, iar multă lume este de părere că DPS controlează sistemul juridic national, inclusiv parchetul general.

Președintele Radev a făcut aceste comentarii după ce s-a descoperit că membrii NSO i-au îndepărtat pe oamenii veniți să facă plajă în apropierea reședinței de vară a lui Dogan, cu toate că plaja era una publică. Câteva mii de protestatari au mers pe plajă pe 11 iulie cerând protecție egală pentru toată lumea și acces la plajă. Unii dintre protestatari s-au întors în capitală seara pentru a treia noapte de manifestații împotriva corupției și a Guvernului.

Rumen Radev a fost un critic constant al guvernului condus de prim-minstru Borisov pe care îl acuză de legături cu oligarhii.

Boiko Borisov a respins o demisie, dar oponenții luni au lansat o petiție online prin care încearcă să strângă un milion de semnături din partea celor care îl vor înlăturat.

Parlamentarii socialiști din opoziție au anunțat, duminică, depunerea unei moțiuni de cenzură care are ca temă corupția pe 15 iulie, când au cerut și sprijinul protestatarilor. 

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro