Bulgaria: Protestele anti-guvernamentale privind corupția se intensifică

iulie 14, 2020

Mii de persoane au ieșit pentru a cincea zi consecutivă pe străzile din Sofia pentru a cere demisia prim-ministrului Boiko Borisov și a guvernului pe care îl acuză de corupție.

Protestele au mai avut loc în alte cel puțin 10 orașe, printre care Varna, Burgas sau Plovdiv.

În Sofia, protestele care au denunțat corupția și comportamentele mafiote de la nivelul statului au avut loc în apropiere de sediul președinției și de cel al Consiliului de Miniștri.

Ulterior, ele s-au mutat la Ministerul de Interne unde protestatarii au denunțat violența poliției de la un protest precedent și au cerut demisia ministrului Mladen Marinov. Ministerul a afirmat că investighează incidentele.

Protestatarii cer, de asemenea, demisia procurorului general Ivan Geshev.

Socialiștii, aflați în opoziție și care susțin protestele și pe președintele Rumen Radev, au anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură pe 15 iulie, zi în care sunt așteptate manifestații de amploare.

Hristo Ivanov, co-președinte al formațiunii de opoziție Bulgaria Democrată, care sprijină protestele, a declarat pentru Europa Liberă că doresc ca executivul să demisioneze în două săptămâni și noi alegeri să fie convocat.

„Oamenii care ies pe străzi cer o schimbare. Primul pas spre schimbare este demisia guvernului și a Parlamentului și convocarea de noi alegeri”, a solicitat el.

Protestele au fost generate de o percheziție desfășurată de Parchetul General pe 9 iulie asupra administrației prezidențiale.

Secretarul președintelui pentru afaceri juridice și anticorupție și consilierul pentru apărare au fost reținuți pentru audieri, iar birourilor lor au fost percheziționate ca parte a două dosare diferite privind trafic de influență și dezvăluirea de secrete de stat.

Perchezițiile au generat revoltă publică și au adus mii de persoane pe străzile din capitala Sofia pentru a condamna perchezițiile văzute drept un atac al guvernului și al procurorului general asupra președintelui Radev.

Rumen Radev a răspuns, după două zile, prin a cere demisia guvernului și a procurorului general.

Perchezițiile la sediul președinției au fost făcute după ce Radev a spus că Serviciul Național de Protecție (NSO), responsabil de protejarea președintelui, premierului și a altor oficiali de rang înalt, ar trebui să înceteze să îl mai protejeze pe Ahmed Dogan, președintele onorific al Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (DPS).

Dogan este una dintre cele mai puternice persoane din Bulgaria, iar multă lume este de părere că DPS, un partid majoritar etnic turc, controlează sistemul juridic național, inclusiv parchetul general.

Protestatarii mai sunt revoltați că membrii ai NSO i-au îndepărtat pe oamenii veniți să facă plajă în apropierea reședinței de vară a lui Dogan, cu toate că plaja era una publică. Accesul la respectiva plaja a fost reluat pe 11 iulie ca urmare a presiunilor făcute de formațiunea de opoziție Bulgaria Democrată.

Protestele vin pe fondul tensiunilor în creștere dintre președintele Radev (socialist) și guvernul de centru-drepta condus de Boiko Borisov (GERB) înainte de alegerile generale din martie 2021.

Radev l-a criticat în mod repetat pe Borisov pentru eșecul de a face reforme pentru stoparea corupției endemice și a atacat procurorii pe care i-a acuzat că își selectează dosarele și are înțelegeri ascunse cu guvernul.

Borisov, care este prim-ministru fără întrerupere din 2009, a respins orice demisie a cabinetului pe care îl conduce.

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro