Brontozaurii, acea specie de dinozauri cu gat lung, emblematica atunci cand vine vorba sa ne imaginam cum ar fi aratat aceste animale inainte sa dispara, se poate sa nu fi existat vreodata, cel putin din punct de vedere stiintific, informeaza npr.org.
Chiar daca stiinta neaga existenta acestei specii de dinozaur, cum a reusit brontozaurul sa devina una dintre figurile centrale din preistorie si a reusit sa-si lase amprenta in memoria colectiva? Brontozaurul si-a primit statutul de vedeta in urma cu 130 de ani, intr-o perioada timpurie a paleontologiei americane, perioada cunoscuta si sub denumirea de „Razboiul Oaselor”, conform lui Matt Lamann, curator la Muzeul de Istorie Naturala Carnegie din Pittsburg. Acest razboi a pornit de la ambitiile stiintifice a doi paleontologi care incercau sa-si dovedeasca unul altuia superioritatea profesionala, ceea ce a declansat o cursa nebuna pentru gasirea a cat mai multor nume de dinozauri. Fiecare dintre cei doi publicau nume „in prostie” fara sa aiba date care sa ateste existenta speciei.
La un moment dat, unul dintre paleontologi a descoperit un schelet de dinozaur ierbivor, dar care nu avea cap. L-a numit Apatozaur. Al doilea cercetator a gasit un cap pe care l-a atasat scheletului descoperit de competitorul sau si a spus ca este o noua specie, Brontozaurul.
Falsul a mers si a castigat popularitate in filme, dar pana la urma s-a constatat ca Brontozaurul era de fapt un Apatozaur. Chiar si capul atasat apartinea speciei Apatozaurilor.
Chiar daca Apatozaurul este adevaratul Brontozaur, nu va ajunge niciodata sa se bucure de faima.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro