British Council Romania transfera catre state din Asia Centrala si de Sud, experienta sa in sistemul mentoratului, in cadrul seminarului ETTE, Sinaia, 2-15 noiembrie 2008.
Pornind de la un proiect initiat de British Council in 1994, sistemul de mentorat din Romania a capatat noi dimensiuni in fiecare an, dezvoltandu-se in permanenta si formand noi mentori prin cursurile organizate de British Council, in colaborare cu asociatia ASMERO si Universitatea Bucuresti.
Astazi, sistemul din Romania atrage profesori din state in care mentoratul nu este inca implementat, iar British Council Romania devine un furnizor de expertiza in acest domeniu. In cadrul proiectului English For Teachers, Teachers For English (ETTE), un proiect regional al British Council din Asia Centrala si de Sud, a fost organizat, in perioada 2-15 noiembrie, la Sinaia, un curs de formare de mentori pentru profesorii care predau metodica limbii engleze din sapte tari din Asia.
22 de profesori din Iran, Afganistan, Kazahstan, Nepal, Bangladesh, Uzbekistan si Kyrgystan au invatat, timp de doua saptamani, de la doi formatori romani si unul britanic, cum pot deveni mentori pentru alti profesori din tarile lor.
Daca initial, proiectele de formare de mentori ale British Council Romania erau dedicate exclusiv profesorilor de engleza, ulterior, aceasta expertiza a fost transferata profesorilor de orice specialitate: sute de profesori romani s-au format ca mentori , iar experienta de peste 10 ani a Romaniei in acest domeniu a devenit un model pentru alte state care vor sa implementeze sistemul de mentorat. "Am ales Romania ca destinatie pentru acest seminar pentru ca aici sistemul de mentorat functioneaza cu succes de peste 10 ani, dovada fiind faptul ca si profesori de alta specialitate decat engleza urmeaza cursurile de profil. Expertiza bogata a trainerilor din Romania, precum si oportunitatea a le oferi participantilor o experienta culturala noua au fost elementele principale in aceasta alegere", a declarat Natalia Tsarikova, project manager British Council Uzbekistan.
Seminarul de la Sinaia l-a avut ca invitat si pe reprezentantul ministerului educatiei din Uzbekistan, Bakhtiyor Daniyarov, care a vizitat scoli din Romania, a participat la cursuri si a avut intalniri cu directori, inspectori si profesori universitari pentru a analiza impactul sistemului de mentorat asupra invatamantului romanesc. "Experinta din Romania mi-a schimbat perspectiva asupra educatiei. Spre deosebire de alte state din Europa, Statele Unite ale Americii sau Asia pe care le-am vizitat, aici am gasit o programa foarte bine organizata si am vazut, in urma intalnirilor si vizitelor pe care le-am facut, ca acest lucru a fost posibil datorita sistemului de mentorat care a influentat pozitiv intregul sistem de invatamant si ale carui rezultate se vad in orele de curs. Modelul romanesc de mentorat este un motiv in plus sa implementam si in Uzbekistan acest sistem, impruna cu British Council", a declarat Bakhtiyor Daniyarov.
In Romania, cursurile de mentorat se organizeaza de 3-4 ori pe an atat in Bucuresti, cat si in Contanta, Cluj si Craiova, numarul de mentori formati si care fac parte din asociatia ASMERO fiind de peste 1600 de persoane. Profesorii care urmeaza cursurile de mentorat participa la activitati special concepute pentru a le stimula gandirea personala si pentru a descoperi modele, metode si experiente noi care sa ii ajute sa se dezvolte personal si profesional. "British Council a initiat acest proiect in Romania, facand posibila formarea unei serii de traineri romani la School of Education in cadrul Universitatii din Leeds, ne-a sprijinit in constituirea asociatiei mentorilor din Romania si sustine in continuare dezvoltarea acestui sistem prin cursurile organizate", a afirmat Doina Fleanta, presedinte ASMERO si formator pentru seminarul ETTE.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro