BRD a semnat cu Banca Europeana de Investitii un acord de imprumut de 16 milioane de euro pentru finantarea investitiilor in infrastructura

Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat BRD – Groupe Société Générale un imprumut de 16 milioane de EUR, destinat finantarii proiectelor in domeniul infrastructurii publice in Romania. Imprumutul va cofinanta de asemenea proiecte din sfera protectiei mediului, a energiei si economisirii energiei.
Prin semnarea acordului de imprumut, banca va beneficia de Facilitatea de Finantare a Municipalitatilor, un program special promovat de Comisia Europeana in cadrul PHARE. Obiectivul urmarit de Facilitatea de Finantare a Municipalitatilor este acela de a sprijini institutiile financiare in dezvoltarea creditarii pe termen lung a proiectelor de infrastructura desfasurate atat de municipalitati, cat si de companii publice sau private.

BRD – Groupe Société Générale este unul dintre liderii pietei finantarilor pentru municipalitati, in care s-a remarcat prin finantarea unor proiecte importante in orase ca Ploiesti, Pitesti, Baia Mare, Deva, Piatra Neamt, Targoviste, Arad. BRD a finantat in egala masura si administratii comunale din peste 25 de localitati pentru efectuarea de lucrari de alimentare cu apa si de dezvoltare a infrastructurii, inclusiv in cadrul programului Sapard, valoarea portofoliului de credite acordate de BRD administratiilor locale fiind de 14 M EUR.

Acest imprumut global reprezinta cea de-a patra operatiune pe care BRD – Groupe Société Générale o realizeaza impreuna cu BEI, suma totala a creditelor contractate de BRD de la aceasta institutie financiara ridicandu-se la 100 M EUR. In luna septembrie, BRD – Groupe Société Générale a reinnoit linia de credit BEI pentru finantarea proiectelor IMM-urilor din Romania, contractand un imprumut global de 34 M EURO pentru finantarea proiectelor in domeniile energiei, infrastructurii, mediului, industriei, serviciilor si turismului.

BRD – Groupe Société Générale este cea mai mare banca privata din Romania, cu peste 1.450.000 de clienti si o retea de 206 de agentii. Banca a raportat la sfarsitul celui de-al treilea trimestru un profit net de 2.472 miliarde lei, in crestere cu 40% fata de perioada corespunzatoare a anului 2003. Actiunile bancii sunt cotate la categoria I a BVB, capitalizarea bursiera a BRD – Groupe Société Générale ridicandu-se la peste 1,1 miliarde EUR. (BRD)