Botosani, Ploiesti si Timisoara intra in finala Competitiei pentru Capitala Earth Hour 2013

februarie 28, 2013

Organizatia WWF-Romania este bucuroasa sa anunte orasele care intra in finala Competitiei pentru Capitala Earth Hour 2013, anume: Botosani, Ploiesti si Timisoara. În cadrul etapei finale de pe 9 martie, locuitorii sunt invitati sa se mobilizeze cat mai bine pentru a-si ajuta orasul sa castige titlul, aducand cat mai multe deseuri de tip PET intr-un punct ce va fi comunicat in timp util de catre fiecare municipalitate.

Orasele care au acceptat, in acest an, provocarea WWF de a demonstra ca pot construi strategii pe termen mediu si lung, in beneficiul cetatenilor si al naturii sunt: Adjud, Botosani, Buftea, Bucuresti, Constanta, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Roman, Slatina si Timisoara.

Juriul Competitiei pentru Capitala Earth Hour 2013 este alcatuit din: Magor Csibi, Director WWF-Romania; Felicia Ienculescu-Popovici, Fondator si director al Asociatiei Greenitiative; Raul Pop, Manager Programe Asociatia Ecoteca; Steven Borncamp, Director Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi.

Pe grila de evaluare, cel mai mare punctaj l-a obtinut orasul Timisoara – 81.3 puncte din 100, care participa pentru a doua oara la Competitie si, respectiv, la finala. Primaria Timisoarei a adunat cele mai multe puncte la categoriile eficienta energetica, educatie si comunicare si conservarea biodiversitatii, pentru proiectele desfasurate in trecut; in ce priveste proiectele pentru viitor, eficienta energetica si educatia au fost, din nou, punctele forte din dosarul de participare. Pe langa acestea, juriul a fost placut surprins si de planul municipalitatii pentru marcarea Earth Hour din 23 martie, plan care a primit 18 puncte din 20.

Urmatorul oras clasat a fost Botosani, cu 75.6 puncte, care participa pentru a doua oara la Competitie, dar are prima data sansa de a-si implica cetatenii in etapa finala. Categoriile pe care municipalitatea a avut cea mai buna performanta au fost spatiile verzi (cu 27.34 mp2 pe cap de locuitor – peste media europeana) si educatia, pentru proiectele din trecut si transportul, pentru proiectele planificate pentru viitor. De asemenea, orasul Botosani a obtinut punctajul maxim (10) pentru modul in care primaria si institutii publice din subordine au utilizat platforma electronica pentru raportarea deseurilor colectate selectiv pusa la dispozitie de Asociatia Ecoteca. Platforma este utila pentru eficientizarea mecanismului de trimitere si preluare a deseurilor, in vederea reciclarii, dar si pentru imbunatatirea comunicarii si colaborarii intre institutii publice si companiile de salubritate locale.

Locul trei in clasament a fost ocupat de Ploiesti, cu 59.6 puncte, un oras nou si bine-venit in Competitie. Categoriile la care a adunat cele mai multe puncte, din punct de vedere al proiectelor derulate in trecut, au fost educatia, transportul, conservarea biodiversitatii si aplicarea bunelor practici la sediul primariei. De altfel, transportul si biordiversitatea s-au dovedit a fi prioritati si pentru viitor.

Întrucat dorim ca aceasta competitie sa alimenteze un spirit optimist si pozitiv si sa stimuleze implementarea sau continuarea bunelor practici pe diverse domenii ce influenteaza direct sau indirect mediul si calitatea vietii la oras, vom realiza, pe baza evaluarii, un scurt ghid de imbunatatire a activitatii adresat primariilor. Astfel, primariile participante la concurs anul acesta se pot folosi de acest ghid pentru a-si asigura un loc mai bun in clasament, in cadrul editiilor viitoare ale concursului, si pentru a realiza acele schimbari necesare la nivel oras. Iar pentru alte primarii interesate si doritoare sa intre in concurs pe viitor, acest ghid poate servi ca sursa de inspiratie si/sau termen de comparatie, ajutandu-i asfel sa pregateasca un dosar competitiv.

Bistrita- Capitala Earth Hour 2012

În 2012, WWF-Romania a organizat prima editie a Competitiei pentru Capitala Earth Hour, in ideea incurajarii initiativelor mai ambitioase in domeniu. 20 de orase au raspuns pozitiv apelului, in etapa finala participand primele trei orase din clasament: Bistrita, Iasi si Timisoara. Pe 17 martie, in toate cele trei orase finaliste s-au strans si s-au trimis la unitatile locale de reciclare 22 de tone. O saptamana mai tarziu, pe 31 martie 2012, Bistrita primea de la WWF-Romania titlul oficial de Capitala Earth Hour 2012, gazduind evenimentul oficial la care au luat parte echipa WWF-Romania, trupe de artisti si reprezentanti mass-media.

O provocare pentru fiecare dintre noi

De Earth Hour, WWF isi propune sa activeze spiritul civic si atitudinea ecologista, astfel incat oamenii sa castige nu numai satisfactia ca au participat la o actiune de mediu de anvergura internationala, dar si mandria ca locuiesc intr-un oras curat, exemplar.

De la an la an, miscarea Earth Hour, initiata si coordonata la nivel global de WWF, capata proportii din ce in ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni si inducand totodata sentimentul de apartenenta la o comunitate. Evolutia spectaculoasa pe care a cunoscut-o miscarea, de la prima editie din 2007 cu un singur oras participant (Sydney) si pana in prezent, cu o participare a peste 6500 de orase din 153 de tari, a demonstrat ca aproape 2 miliarde de oameni din intreaga lume isi doresc sa faca ceva concret pentru mediul inconjurator.

În Romania, miscarea se bucura de sprijinul lui Zoli Toth, desemnat Ambasador Earth Hour inca de la prima editie, din 2009, dar si de sustinerea ambasadorilor WWF Ada Condeescu, Bogdan Dumitrache, Dani Otil si Șerban Copot.

Partenerii care s-au alaturat, pana acum, campaniei Earth Hour, sunt: ANTENA 3, Headvertising, Green Cat, Romania Green Building Council, Asociatia Greenitiative, Ecoteca, Asociatia Municipiilor din Romania, Revista Zeppelin, Romania Pozitiva, Veioza Arte, Ateliere fara frontiere.

Mai multe detalii despre campanie puteti citi pe site-ul Earth Hour Romania: www.ora-pamantului.ro.
Pentru a afla noutati despre campania internationala accesati pagina www.earthhour.org.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro