BOR, după răspunsul tuturor bisericilor ortodoxe autocefale: împărtășirea, doar cu lingurița unică sfințită

iulie 21, 2020

”Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită”, a anunțat marți Biserica Ortodoxă Română într-un comunicat remis Europei libere, după ce „a luat act de răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtășire a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei cu noul coronavirus.”

Patriarhul Daniel, președinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a venit cu o soluție de compromis în polemica privind administrarea Sfintei Împărtășanii în perioada stării de alertă.

Inițial, autoritățile au propus folosirea, în timpul împărtășaniei, a unor pahare și lingurițe de unică folosințe, respinse însă de Biserică.

Patriarhul Daniel a fost cel care a venit cu o soluție de compromis, pentru a calma spiritele în interiorul Bisericii și al Sfântului Sinod, propunând suspendarea împărtășaniei, cu posibilitatea realizării ei individuale, până la consultarea celorlalte biserici ortodoxe.

Episcopul Teodosie al Tomisului, abia achitat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, a fost cel care a ignorat atât recomandarea autorităților cât și pe cea a BOR, împărtășind cu lingurița unică mai mulți copii aduși la biserică de părinții lor.

La doar o zi după ce Parchetul Tribunalului Constanța a clasat plângerea împotriva sa și a altor doi preoți, pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, în baza unei lacune a legii care stabilește că infracțiunea nu există dacă procurorii nu dovedesc că boala a fost transmisă mai departe de cel acuzat, Teodosie a anunțat că-i cheamă pe credincioși să ia lumina învierii, ca în noaptea de Paște, ocazie cu care îi va împărtăși pe credincioșii care au suferit de lipsa unei apropieri de cler în perioada stării de urgență.

El s-a prevalat de decizia parchetului local pentru a decreta că „lingurița de împărtășanie nu e penală” și a anunțat că „în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”. De asemenea, a mai anunțat arhiepiscopia condusă de Teodosie, în urma unui post de trei zile, credincioșii se pot împărtăși la liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai, a mai anunțat Arhiepiscopia Tomisului.

Patriarhia a reacționat și i-a amintit lui Teodosie că, în ciuda tuturor restricțiilor, „slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română”.

Patriarhul le-a propus membrilor Sinodului, într-o scrisoare prin care le-a cerut opinia să solicite „autorităților de Stat să permită doar participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”.

„După cum Vă este cunoscut, pentru teologul ortodox și pentru creștinul ortodox practicant, împărtășirea cu aceeași linguriță euharistică nu este sursă de contaminare, însă pentru epidemiologii de astăzi, care propun reguli și restricții multe în caz de pandemie, lingurița euharistică unică este o mare problemă, fiind în opinia lor sursă de contaminare”, a scrie Patriarhul în scrisoarea membrilor Sinodului.

Imediat după declararea stării de alertă, premierul Ludovic Orban a anunțat că toate reglementările privind folosirea unei lingurițe unice în timpul ritualului religios al împărtășaniei vor fi făcute ținând cont exclusiv de eliminarea riscului de transmitere a virusului.

„Aici nu mă pricep, sincer şi ce a apărut în spaţiul public ca şi norme care sunt gândite de la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al comisiei care funcţionează la nivelul Ministerului Sănătăţii sunt chestiuni care au la bază eliminarea riscului de transmitere a virusului", a spus Ludovic Orban după ce guvernul a adoptat un proiect de lege privind starea de alertă.

Subiectul folosirii linguriței unice pentru împărtășanie a inflamat spațiul public.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a criticat recomandarea autorităților referitoare la împărtășanie și la împărtășirea credincioșilor cu lingurițe și pahare de unică folosință și a spus este probabil o „neînțelegere”, pentru că în spațiul ortodox și în tradiția ortodoxă nu există aceste noțiuni pentru Sfânta Împărtășanie.

El a spus că folosirea linguriței unice nu este o problemă medicală.

„Aceste expresii, ca să spun așa, pot fi folosite într-un spațiu heterodox, cum este spațiul protestant, unde tradiția e cu totul diferită, dar sigur că punem totul într-un context temporar al pandemiei. De aceea am spus că Biserica Ortodoxă Română, pentru găsirea unei soluții adecvate, menite să păstreze liniștea tuturor, se va consulta cu celelalte biserici, pentru că și celelalte biserici ortodoxe, vorbind de o pandemie, sunt afectate în mod egal și în același registru, cum este cel liturgic, dar în niciun caz o autoritate laică și civilă nu se poate imixta într-un punct fundamental al credinței creștine, cum este cel legat de Sfânta Împărtășanie”, a declarat Vasile Bănescu la Digi 24.

Întrebat dacă știe care au fost soluțiile celorlalte biserici ortodoxe în această privință, a împărtășaniei, purtătorul de cuvânt a spus că a rămas împărtășirea din același potir, cu aceeași linguriță. „Sau, cum am spus și noi într-un comunicat, la începutul crizei sanitare, prin folosirea unei lingurițe care însă rămâne în păstrarea preotului și care nu poate fi confundată cu o linguriță de unică folosință”, a menționat purtătorul de cuvânt al BOR.

„Așadar, problema Împărtășaniei nu este o problemă de natură medicală și nu trebuie să constituie pentru nimeni un punct de poticnire. Este foarte clar și afirm cu totală responsabilitate că niciodată Sfânta Împărtășanie nu a constituit sursă de infestare pentru cineva. Acest lucru, sigur, operează în regimul credinței. Nu e vorba de nicio opoziție față de aceste măsuri”, a precizat Vasile Bănescu.

Cu toate acestea, pe 27 februarie, recomandarea bisericii era ca „persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (...).”

În religia ortodoxă, Sfânta Euharistie (numită și Sfânta Împărtășanie sau Cuminecarea) este „cea mai mare și mai importantă Taină a Bisericii și a lui Hristos. Dacă în cadrul celorlalte Sfinte Taine Biserica transmite credincioșilor harul sfințitor, prin Taina Euharistiei ni se transmite Însuși Trupul și Sângele Domnului. Ea este centrul Sfintei Liturghii”, explică portalul basilica.ro într-un articol consacrat euharistiei.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro