Bombardamente în Nagorno-Karabah. Armenia acuză implicarea Turciei

octombrie 4, 2020

Armata Azerbaidjanului a anunțat duminică „măsuri de retaliere”, în urma unor atacuri cu rachetă provenite din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, asupra orașelor azere Ganja, Terter și Goradiz.

Ministerul Apărării azer susține că orașul Ganja, cu o populație de peste 300.000 de locuitori, precum și alte zone locuite, s-au aflat sub tirul rachetelor și obuzelor.

Azerbaidjanul nu a specificat ce măsuri a luat, însă reporterii AFP de la fața locului au relatat că principalul oraș din Nagorno-Karabah, capitala Stepanakert, este zguduit de explozii, duminică dimineață.

„Forțele azere bombardează ținte civile din Stepanakert, cu rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării din Armenia.

Liderul de facto al enclavei dominate de etnicii armeni, Arayik Harutiunian, a spus într-un mesaj pe Twitter că orașul este bombardat cu sisteme multiple de rachete de tip Polonez și Smerci și a amenințat că va retalia cu tiruri asupra orașelor din Azerbaidjan. El le-a cerut civililor să părăsească zonele respective, „pentru a evita pierderi inevitabile”.

Sâmbătă, trupele azere au capturat mai multe sate din regiunea Nagorno-Karabah, conform președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Liderul din Nagorno-Karabah nu a confirmat informația, dar a admis că au avut loc lupte grele.

„Durata luptei continue a fost de șase-șapte ore. Au fost lupte grele și dificile și este clar că trupelor noastre nu le este ușor”, a spus liderul Hovhannisian, conform serviciului armean al Europei Libere. El a mai spus că forțele armene au doborât drone și au distrus vehicule blindate, iar trupele azere ar fi pierdut sute de luptători, sâmbătă, însă aceste informații nu sunt confirmate independent. Ambele părți ale conflictului exagerează în mod regulat pierderile adversarului.

Armenia a reacționat și ea. Premierul Nikol Pașinian a declarat sâmbătă că intensitatea atacurilor este fără precedent. „Trăim probabil cel mai decisiv moment din istoria noastră. Astăzi, mai mult decât oricând, suntem deciși să ne apărăm identitatea, patria și drepturile”, a spus oficialul armean.

Premierul Armeniei a spus că circa 150 de ofițeri turci „se află la comandă, la diferite niveluri ale forțelor armate din Azerbaidjan și sunt la conducerea operațiunilor militare”. El s-a referit la acuzațiile că Turcia ar fi oferit sprijin militar armatei azere în acest conflict.

Nagorno-Karabah este o enclavă recunoscută internațional ca fiind un teritoriu al Azerbaidjanului, însă este controlată de etnici armeni, susținuți de Erevan. Forțele Armeniei dețin controlul în șapte regiuni care înconjoară această enclavă din munți.

Armenia și Azerbaidjan se află în conflict pe această regiune încă de la prăbușirea Uniunii Sovietice. În 1994, cele două state s-au luptat într-un război în care au murit peste 30.000 de oameni.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro