Pentru a creşte rezilienţa societăţilor este necesară reconsolidarea valorilor democratice, precum şi a ordinii internaţionale bazată pe reguli, a transmis ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Aurescu a susţinut, din partea României, o intervenţie la reuniunea ministerială a Alianţei pentru Multilateralism, care s-a desfăşurat în marja celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în sistem videoconferinţă. Evenimentul a fost dedicat exprimării angajamentului şi contribuţiei colective pentru o reconstrucţie mai bună în urma crizei generate de pandemia de COVID-19.
În mesajul său, şeful diplomaţiei a evidenţiat că efectele grave ale pandemiei de COVID-19 în plan politic, economic şi social au impus provocări fără precedent asupra multilateralismului, dreptului internaţional, ordinii bazate pe reguli şi valorilor democratice.
Ca parte a soluţiilor pentru a depăşi actuala criză, Aurescu a accentuat importanţa consolidării rezilienţei tuturor membrilor comunităţii internaţionale, inclusiv prin intensificarea cooperării în domenii precum sănătatea, economia, digitalizarea, schimbările climatice şi obiectivele de dezvoltare durabilă.
Ministrul a menţionat că România s-a alăturat iniţiativei de "Răspuns global la coronavirus (The Coronavirus Global Response)", reorientând mai multe proiecte din asistenţa oficială pentru dezvoltare înspre urgenţele sanitare ale unor state partenere, în special din vecinătatea estică a României şi din Africa Subsahariană, iar mai mult de o jumătate din fondurile naţionale pentru cooperare internaţională pentru dezvoltare au fost redirecţionate pentru a răspunde provocărilor pandemiei generate de noul coronavirus.
Totodată, ministrul Aurescu a subliniat că pentru a creşte rezilienţa societăţilor este necesară reconsolidarea valorilor democratice - libertăţi fundamentale, democraţie, drepturile omului, egalitate de gen şi protejarea celor mai vulnerabili -, precum şi a ordinii internaţionale bazată pe reguli.
„Şeful diplomaţiei române a anunţat, în cadrul reuniunii, că România a andosat Declaraţia privind principiile Alianţei pentru Multilateralism, urmând a fi implicată în mod activ în această reţea. Demersul României are la bază atât convingerea că este necesară o reformare urgentă a sistemului multilateral, pentru a-l face mai eficient, mai pragmatic şi mai conectat la nevoile cetăţenilor, cât şi vocaţia multilaterală a ţării noastre care, în luna decembrie, va sărbători 65 de ani de când a devenit membru cu drepturi depline al ONU", se arată în comunicat.
La reuniune, găzduită de miniştrii afacerilor externe ai Franţei şi Germaniei, au participat peste 70 de miniştri şi secretari de stat din întreaga lume.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro