Bilant pentru Comandamentul Litoral - Delta Dunarii 2008

septembrie 10, 2008

"Turismul romanesc a parcurs pasi importanti, hotelierii de pe litoral fiind primii care au inteles ca respectand dreptul turistului la calitatea serviciilor vor putea rezista in acest domeniu. Din pacate, sunt exceptii de la aceasta tendinta de a ne alinia la conditiile pe care le impune o statiune care primeste, anual, milioane de turisti. Vorbesc aici despre hoteluri care ofera camere insalubre, restaurante care servesc mancare preparata din alimente expirate sau operatori care pun in pericol siguranta turistilor prin inchirierea de scutere sau ski-jeturi fara verificare tehnica", a declarat Dan Vlaicu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, la inchiderea Comandamentului Litoral - Delta Dunarii 2008.

Organizat in perioada 1 iulie - 31 august 2008, Comandamentul si-a concentrat atentia asupra nemultumirilor turistilor aflati in vacanta la malul marii si in Delta Dunarii, dar a desfasurat si actiuni de supraveghere a intregului sector turistic, impreuna cu celelalte autoritati ale statului antrenate in proiectul Parteneriat pentru Litoral 2008, aflat in directa coordonare a Guvernului.

In perioada mentionata, ANPC a desfasurat pe litoral 855 actiuni de control, aplicand 502 amenzi contraventionale pentru deficientele constatate, in valoare de 1.178.650 lei. Totodata, au fost verificate si solutionate 456 reclamatii.
Printre principalele probleme semnalate de turisti se numara conditiile de igiena din camerele de hotel, calitatea necorespunzatoare a preparatelor culinare, comportamentul inadecvat al vanzatorilor, nerespectarea gramajului la portiile oferite in restaurant, schimbarea tarifului pe camera de la o zi la alta si, in general, servicii prestate sub asteptari.

Dintre comerciantii controlati 45% isi desfasurau activitatea in domeniul serviciilor de alimentatie publica si al comercializarii produselor alimentare (unitati fast-food, restaurante, terase, baruri de pe plaja, unitati de alimentatie publica din cadrul structurilor de primire turistica, magazine alimentare), 26% in domeniul produselor nealimentare (articole de plaja, produse textile, jucarii, ochelari de soare, cosmetice) si 29% in domeniul serviciilor (cazare, agrement, schimb valutar etc).
De mentionat ca loturile de produse ce prezentau abateri de informare prin etichetare au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea deficientelor, iar cele cu data durabilitatii minimale depasita si cu modificari organoleptice au fost interzise la comercializare sau utilizare, fiind distruse.

In Delta Dunarii, inspectorii ANPC au controlat 330 de operatori economici si au aplicat 117 sanctiuni contraventionale, in valoare de 269. 300 lei.

Abateri constatate:

1. Structuri de primire turistica avand functiuni de cazare
-igienizare necorespunzatoare a camerelor;
-lenjeria de pat veche si uzata;
-mobilier cu uzura fizica avansata, cu exfolieri si rupturi ;
-grupuri sanitare neigienizate si cu instalatii uzate;
-dotarea necorespunzatoare a camerelor ;
-lipsa listelor de servicii suplimentare, gratuie sau contra-cost, oferite turistilor;
-certificatul de clasificare nevizat la zi;
-lipsa afisarii categoriei de clasificare;
-lipsa certificatului de clasificare;
-neafisarea brevetului de turism;
-prestarea serviciilor de cazare in spatii neautorizate;
-lipsa autorizatiei pentru punctul de lucru.

2. Structuri de primire turistica avand functiuni de alimentatie publica, unitati de alimentatie publica in afara structurilor de cazare
- produse alimentare cu data durabilitatii minimale depasita sau cu termenul de valabilitate expirat;
- nerespectarea temperaturilor de pastrare si de expunere la comercializare a produselor;
- servirea de preparate gatite in zilele anterioare;
- decongelarea carnii utilizate la preparatele culinare se realiza la temperatura mediului ambiant si nu la temperatura de refrigerare, asa cum prevad normele legale;
- nerespectarea temperaturilor de pastrare a preparatelor culinare sau a loturilor de materii prime utilizate;
- utilizarea de materii prime fara elemente de identificare si caracterizare;
- lipsa din listele meniu a gramajelor corespunzatoare portiei;
- servirea in vesela uzata.

3. Servicii de agrement
- neafisarea la loc vizibil a tarifelor pentru serviciile prestate;
- folosirea de scutere de apa ce aveau verificarea tehnica expirata (s-a oprit temporar prestarea serviciului);
- neafisarea la loc vizibil a avertizarile destinate consumatorilor;

4. Produselor nealimentare
- lipsa avertizarilor pentru consumatori la jucariile gonflabile;
- comercializarea de articole de incaltaminte fara pictograme care sa mentioneze materialul din care este confectionata fata, talpa, acoperitorul de brant, si fara mentionarea numelui si a adresei importatorului ;
- lipsa instructiunilor de intretinere;
- lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare si caracterizare;
- lipsa denumirii si adresei importatorului ;
- lipsa afisarii preturilor;
-comercializarea de creme (cu continut topit, fluidificat) expuse sub influenta razelor solare.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro