Biblioteca necenzurată: cum să ocolești controlul dictaturilor pe internet printr-un joc video

ianuarie 11, 2022

Reporters Without Borders a creat „The Uncensored Library” în „Minecraft”, care conține informații interzise sau cenzurate în țările lor de origine

 

Dreptul la informare este din ce în ce mai controlat în locurile cu regimuri opresive, potrivit datelor de la Reporters Without Borders (RSF). Arabia Saudită, Vietnam, Rusia și Egipt se află în partea de jos a listei mondiale a libertății presei, produsă de același ONG în fiecare an. În țări ca acestea, este aproape imposibil să accesezi știri care nu sunt manipulate, chiar și pe internet. Dar unul dintre cele mai de succes și populare jocuri video a reușit să scape de aceste bariere: Minecraft. În cadrul acestui univers, care echivalează cu un fel de Lego digital, Reporters Without Borders a creat o bibliotecă online, accesibilă tuturor și fără cenzură: The Uncensored Library.

 

Lego Minecraft oferte pe emag.ro vezi sectiunea LEGO

 

Acolo puteți citi articole ale reporterilor și mass-media independente care au fost interzise în țările lor de origine. Scrieri ale lui Jamal Khashoggi, un jurnalist ucis în 2018 pentru a fi critic al regimului Arabiei Saudite, sau de Javier Valdez, un mexican, de asemenea, executat pentru că a scris despre corupție în Sinaloa, precum și știri din graniru.org sau madamasr.com, portaluri interzise în Belarus, respectiv Egipt. În acest fel, spune RSF despre proiect, informațiile „sunt din nou disponibile în cărțile Minecraft, ascunse de tehnologiile guvernamentale de supraveghere, în interiorul unui joc pe calculator. Acest lucru oferă utilizatorilor libertate nelimitată chiar și în țările în care nu există presă independentă.”

 

ONG-ul subliniază că una dintre cheile proiectului este să faciliteze informarea mai ales în rândul tinerilor, astfel încât „printr-un mediu în care să interacționeze într-un mod ludic” să poată descoperi singuri știri care nu sunt la îndemâna lor în afara jocului. Ei consideră Minecraft locul ideal pentru a găzdui biblioteca nu numai datorită libertăților pe care le oferă, ci și datorită bazei sale mari de jucători. Comunitatea sa este una dintre cele mai mari din lume și este cel mai bine vândut joc video din istorie, depășind Tetris. Lansat în 2011 de un mic studio suedez, în luna mai a anului trecut a depășit pentru prima dată bariera celor 140 de milioane de jucători activi lunari — în 2014, Microsoft a achiziționat Mojang, dezvoltatorul jocului, pentru 2.125 de milioane de euro.

 

Biblioteca și-a deschis porțile pe 12 martie 2020, iar deschiderea sa a coincis cu Ziua Mondială împotriva Cenzurii pe Internet. De atunci, informațiile au fost adăugate și actualizate pentru a face vizibile problemele din mai multe locuri. Ultimele camere incluse au fost cele din Belarus și Brazilia, pentru a denunța conduita guvernelor lui Alexandr Lukașenko și Jair Bolsonaro. S-a adăugat și o cameră cu date despre coronavirus, restricționată în țări precum Turkmenistan sau Iran. De la inaugurare, biblioteca are pavilioane specializate pe Rusia, Arabia Saudită, Mexic, Vietnam și Egipt.

 

Fiecare dintre aceste săli are informații interzise în țările lor, disponibile în bibliotecă atât în ​​limba engleză, cât și în limba maternă, iar toate sălile au propria caracterizare. Din Rusia -clasată pe locul 149 din 180 în clasamentul libertății presei RSF - e afișat un Kraken care „simbolizează eforturile mari ale guvernului de a controla Internetul în mod sistematic“. Cel din Arabia Saudită — locul 172 —, cu o cușcă uriașă, reprezintă unul dintre cele trei locuri din lume cu cei mai mulți jurnaliști închiși. Vietnam, pe poziția 176, are un labirint care reflectă dificultățile pe care le au cetățenii săi în a ajunge la informații independente. Egiptul, pe locul 163, cu o scară care arată „legile draconice ale țării care condamnă pe cei care critică guvernul la pedepse lungi de închisoare”. În cazul Mexicului , situat pe poziția 144 pe listă, există pietre funerare care onorează jurnaliştii care au murit acolo, fiind unul dintre locurile din lume cu cea mai mare rată de reporteri uciși.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro