Petrolul s-a ieftinit cu 19,38% de la varfurile atinse in luna aprilie anul acesta, pastrand un avans de 7,2% fata de nivelul de la inceputul anului. Trimestrul al treilea a adus cea mai slaba performanta a titeiului de dupa debutul crizei financiare in 2008 : investitorii si-au lichidat pozitiile de cumparare intr-un mediu in care criza datoriei europene ameninta economia batranului continent, dar si din cauza semnalelor multiple de incetinire a economiilor Chinei si, respectiv, Statelor Unite.
Scaderile au fost amplificate de cresterea ofertei de petrol din Irak si Libia tocmai cand estimarile privind cererea globala sunt revizuite in scadere.
"Petrolul a scazut o data cu asteptarile mai slabe privind economia globala in 2012, dar au contat si semnalele Federal Reserve. Banca Centrala a SUA a refuzat sa anunte o noua serie de injectii de lichiditate, indepartand pentru moment temerile de inflatie si facand mai putin atractiv refugiul in petrol si aur", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
In perioada in care petrolul a coborat de la maximele ultimilor 3 ani (aprilie – septembrie), Leul a pierdut 6,72% in fata Dolarului american. Raportat la inceputul lui 2011, Leul este cu 1,56% mai slab. Astfel, tinand cont de impactul cursului de schimb, numai o parte din contractia pretului petrolului la bursele internationale se poate transmite catre consumatorul final – deprecierea Leului fata de Dolar erodand scaderea potentiala a preturilor carburantilor.
"Benzina si motorina ar putea inregistra ieftiniri suplimentare estimate la aproximativ 5-6%, in conditiile unui curs de schimb Dolar-Leu relativ stabil.
In situatia in care evenimentele din Grecia ar duce la intrarea in incapacitate de plata a acesteia, cursul de schimb ar inregistra presiuni de depreciere, in special in fata Dolarului american, insa, pe de alta parte, scaderea pretului petrolului ar putea echilibra impactul negativ asupra pretului final al combustibililor", a precizat Victor Safta.
In orice caz, in anul 2012, in Romania, pretul carburantilor va resimti unele presiuni de crestere din cauza accizelor ce vor fi calculate la un curs Euro-Leu mai ridicat. Totusi, impactul de aproximativ 2 bani/litru la benzina ar putea fi absorbit usor in cazul in care temerile legate de economia globala mentin tendinta descendenta a barilului de petrol.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro