Belarus: Diplomați UE împiedică arestarea Svetlanei Alexievici, laureata Nobel

Diplomații din Lituania și din alte state membre ale UE, printre care și România, au sosit miercuri la apartamentul laureatei Premiului Nobel pentru literatură din Belarus, Svetlana Alexievici pentru a împiedica arestarea ei.

„Am primit [informații] că persoane necunoscute sună la interfonul apartamentului ei, probabil reprezentanți ai securității sau ai poliției", a declarat miercuri ambasadorul Lituaniei în Belarus, Andrius Pulokas, pentru BNS, transmite radiodifuzorul public lituanian.

„Așa am decis […] că se află sub amenințarea detenției, deoarece Svetlana Alexievici este ultimul membru al Consiliului de coordonare care nu este reținut sau nu a părăsit Belarusul", a spus el.

Diplomații din Republica Cehă, Slovacia, Suedia, Austria, România și alte țări se află, de asemenea, în apartamentul ei, spunet Pulokas.

Alexievici se simte bine și este hotărâtă să rămână în țară, a adăugat el.

Și ministrul suedez de externe a vorbit despre descinderea diplomaților europeni acasă la Alexievici.

„Hărțuirile, arestările și exilul forțat al opoziției din Belarus reprezintă o încălcare gravă a protestelor pașnice de către regimul din Belarus. Mă bucur să împărtășesc această fotografie făcută cu puțin timp în urmă la Minsk cu Svetlana Alexievici, înconjurată de diplomați europeni, inclusiv de un diplomat suedez.”

Alexievici este membru al prezidiului Consiliului de coordonare al opoziției belaruse. Ea a fost convocată la Comitetul de Investigații din Belarus pe 26 august, unde a refuzat să depună mărturie în dosarul penal lansat de regimul Lukașenka împotriva Consiliului de coordonare al opoziției.

În prezent, majoritatea membrilor prezidiului Consiliului de coordonare sunt fie reținuți, fie au fost obligați să părăsească Belarusul.

„Încălcările brutale ale drepturilor omului, din păcate, continuă în Belarus. Svetlana # Alexievici, câștigătoare a Premiului Nobel, amenințată cu detenția. Alți membri ai Consiliului de Coordonare sunt fie reținuți, fie deportați. Comunitatea internațională nu poate rămâne tăcută!" , spune președintele lituanian Gitanas Nausėda, miercuri, pe Twitter.

 

 

 

Sursa: europalibera.org