BBC la Timisoara, pe 93,9 FM

iunie 8, 2006

Începând de marţi, 30 mai, timişorenii vor putea asculta BBC 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, pe frecvenţa FM de 93,9 MHz.

La fel ca şi în Bucureşti, pe 88 FM, grila de programe pentru Timişoara cuprinde peste cinci ore de emisiuni în limba română în fiecare zi precum şi două ore de muzică clasică.

Emisiunile în limba română sunt la orele 6.00 (un buletin de ştiri de 6 minute) 7.00 (Ştirile dimineţii - o oră de informaţii, analize şi comentarii), 14.00 (ştiri, Actualitatea şi BBC Clasic), 18.00 (ştiri, Actualitatea şi Interviul Zilei) şi 21.00 (Sinteza Zilei, Interviul Zilei, BBC Clasic).

Celebrele emisiunile BBC World Service se aud şi la Timişoara

În afara emisiunilor în limba română, locuitorii Timişoarei vor putea asculta de acum înainte emisiunile BBC World Service în limba engleză, cu renumitele programe precum Newshour, The World Today, Europe Today sau Outlook.

BBC este cel mai ascultat post de radio internaţional în România.

Audienţa săptămânală a emisiunilor este de 1.700.000 de ascultători, cu 300.000 mai mulţi decât în anul 2004.

BBC mai dispune de o frecvenţă FM proprie la Bucureşti, 88 MHz.

De asemenea, emisiunile BBC în limba română sunt preluate de circa 130 de posturi de radio din România şi Republica Moldova.

“Lăsăm ascultătorului rolul de a trage concluzii. E un semn de respect”

Lansarea BBC World la Timişoara a avut loc mai întâi prin intermediul unei conferinţe de presă la care au participat din partea BBC, coordonatorul BBC WS pentru Europa şi continentele americane - Lucio Mesquita, directorul secţiei în limba română a BBC - Răzvan Scorţea, redactorul şef al Biroului BBC din Bucureşti - Tatiana Niculescu şi directorul de dezvoltare al departamentului BBC în limba română - Ligia Marin.

Vorbitorii au insistat asupra profesionalismului şi echilibrului care caracterizează redacţia BBC.

“Înfăţisăm realitatea aşa cum este ea, din toate unghiurile ei şi lăsăm ascultătorului rolul de a trage concluzii. Este un semn de respect pentru ascultătorii noştri”.

Odată cu prezenţa BBC World Service şi la Timişoara, ascultătorii de aici vor putea compara de altfel standardele emisiunilor în limba engleză cu cele ale redacţiei româneşti a BBC.

“Veţi constata, a spus Răzvan Scorţea, că aplicăm aceleaşi principii la aceleaşi standarde”. El a accentuat de asemenea statutul independent al BBC, un post de radio liber de orice constrângeri comerciale sau politice.

Redactorul şef al biroului BBC de la Bucureşti, Tatiana Niculescu a făcut o scurtă prezentare a emisiunilor în limba română, de la cadenţa rapidă a “Ştirilor Dimineţii” la politeţea de multe ori acidă cu care se confruntă invitaţii lui Mircea Zamfir la “Interviul Zilei”, şi de la acurateţea emisiunii Actualitatea la maniera curtenitoare şi plină de umor cu care Benedict Adamescu cucereşte audienţă pentru “BBC Classic”.

La rândul său, coordonatorul BBC WS pentru Europa şi America, Lucio Mesquita, a scos în evidenţă legătura directă dintre buna informare şi dezvoltarea economică. Oamenii informaţi sunt mai liberi; indiferent de domeniu, ei îşi pot verifica ideile sau pot prelua idei prin intermediul unor experienţe similare chiar dacă acestea se petrec la mii de kilometri distanţă. Abordarea comparativă a BBC nu poate decât să ajute Timişoara, aflată în plină ascensiune economică, a spus responsabilul BBC.

“1 milion 700 de mii de motive pentru prezenţa BBC în România”

Lansarea BBC pe 93,9 FM a fost sărbătorită apoi la Opera din Timişoara, în prezenţa notabilităţilor oraşului, a colaboratorilor BBC în zonă.

În discursul de bun venit adresat invitaţilor, directorul redacţiei în limba română a BBC, Răzvan Scorţea a adus în discuţie recenta interogaţie a unui cunoscut comentator de televiziune şi autor de editoriale: “De ce ar mai fi nevoie de BBC în România? Războiul rece s-a încheiat, iar în România, libertatea de exprimare este incontestabilă”. Ei bine, a răspuns directorul BBC România, “există 1 milion 700 de mii de motive pentru prezenţa BBC în România pentru că în România avem 1 milion 700 de mii de ascultători. Şi numărul lor continuă să crească”.

Primarul Gheorghe Ciuhandu, vizibil presat de treburile urgente care îl reclamau la Consiliul Local, a ţinut să-şi exprime emoţia pentru prezenţa BBC la Timişoara: “Bunicul meu a ascultat BBC, tatăl meu a ascultat BBC, BBC Londra cum se spunea pe atunci, eu m-am învăţat să ascult BBC din ’90 încoace… N-am crezut vreodată că am să ajung primar, a spus el, după cum nu credeam că o să ajung să văd BBC transmiţând de la Timişoara”.

La rândul său, subprefectul Zoltán Marossy, a urat BBC-ului mulţi ani la Timişoara. “Transmiteţi vreo douăzeci de ani aici, a spus el, vă asigur eu că e mare nevoie, şi după douăzeci de ani, ne întâlnim din nou în clădirea Operei şi vedem ce vor timişorenii mai departe”. (BBC - www.bbc.ro)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro