În Marea Britanie, forţele de securitate au anunţat că au dejucat un atentat terorist de anvergură, care putea duce la moartea a mii de oameni. Au fost operate 21 de arestări în cursul nopţii iar nivelul alertei antiteroriste a fost ridicat la cota maximă. Se crede că atacatorii urmăreau să detoneze explozibil la bordul mai multor avioane care decolau din Marea Britanie, cu destinaţia Statele Unite.
Forţele de securitate din Marea Britanie cred că au reuşit să oprească un atac de mare magnitudine.
Oficialii britanici afirmă că atacatorii urmăreau să provoace explozii simultane sau aproape simultane la bordul a până la nouă avioane, care urmau să decoleze din Marea Britanie cu destinaţia Statele Unite.
Aparent erau vizate companiile American, Continental şi United Airlines.
Ministrul de interne John Reid a declarat că s-au primit informaţii substanţiale care au făcut ca intervenţia poliţiei să devină imperioasă.
"Am arătat clar în această dimineaţă că era vorba de o ameninţare semnificativă şi substanţială, care ar fi dus la un număr mare de morţi în urma detonării în aer a avioanelor", a spus ministru de interne.
Analiştii, citând surse de securitate, spun că reţeaua teroristă era urmărită de mai multe luni, în cadrul unei operaţiuni globale care implica activităţi de supraveghere conjugată.
Cine sunt suspecţii?
Se pare că acţiunea de miercuri noapte a fost declanşată în urma unor informaţii recente potrivit cărora executarea complotului devenea iminentă.
S-a precizat că nu era vorba de un atac care urma să aibă loc joi sau în următoarele două zile, dar nici cu mult mai târziu.
În ceea ce priveşte metoda atacului, se presupune că suspecţii doreau să introducă explozibile lichide la bordul avioanelor, în sticle de plastic sau în cutii de răcoritoare.
Şeful secţiei antiterorism din poliţia metropolitană de la Londra, Peter Clarke, spune că "informaţiile primite sugerează că dispozitivile folosite la detonare erau puse la punct în Marea Britanie, după care urmau să treacă prin filtrele aeroporturilor britanice."
"Numărul, destinaţia şi ora zborurilor rămân în continuare subiect al investigaţiei", spune el.
Arestările făcute la Londra, Birmingham şi în Thames Valley au vizat cetăţeni născuţi în Marea Britanie. Investigaţia are în vedere o eventuală legătură a acestora şi cu persoane din Pakistan.
Locuinţele suspecţilor sunt la această oră percheziţionate în detaliu, iar anchetatorii afirmă că au obţinut deja informaţii pe care le-au calificat drept interesante.
Oficialii cred că jucătorii cei mai importanţi ai conspiraţiei sunt în captivitate, însă pentru a nu risca nimic zborurile de pe principalul aeroport din Londra, Heathrow, au fost anulate pe timpul zilei, şi s-a interzis aducerea bagajelor de mână la bord.
Alerta antiteroristă a fost ridicată la nivel maxim şi în Statele Unite, unde şeful departmanetului securităţii interne, Michael Certoff, a afirmat că ameninţarea rămâne reală.
"Nu se ştie sigur dacă britanicii i-au arestat pe toţi cei implicaţi, aşa că pentru moment cred că e prudent să considerăm că se impune menţinerea alertei la nivel ridicat ridicat."
"Ţinând cont de gradul de sofisticare al acestui potenţial atac, ar fi riscant să spunem că totul e sub control iar ameninţarea a dispărut imediat", a conchis şeful departmanentului american al securităţii interne.
Acesta a opinat că metoda de lucru a atacatorilor este una care sugerează implicarea organizaţiei Al Qaida.
Guvernul britanic afirmă că a dejucat cel puţin 4 atacuri majore, de la atentatele din 7 iulie de anul trecut. Însă se crede că cel de acum ar fi produs distrugeri la o scară cu mult mai mare decât celelalte.
Chiar dacă a fost dejucat, complotul a produs deja haos în transportul aerian britanic şi de pe continent. (SURSA: BBC - www.bbc.ro)
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro