Cred ca toti va aduceti aminte de primul vostru monitor CRT: ocupa jumatate de birou, alb-negru (cei norocosi beneficiau de unul color), dar de care erati mandri nevoie mare, doar era ultima tehnologie de la acel moment. Ulterior, tehnologia a evoluat si ati facut schimbarea: poate un monitor LCD care nu ocupa mult spatiu si care ofera o calitate a imaginii net superioara. V-ati intrebat vreodata ce s-a intamplat cu batranul monitor dupa ce l-ati predat catre un operator specializat in reciclarea unui astfel de echipament?
In primul rand trebuie sa lamurim de ce este necesar sa predam spre reciclare monitorul CRT. Raspunsul este la indemana tuturor daca cunoastem ca acesta contine substante periculoase precum plumb, mercur, fosfor, cadmium, pulbere luminofora si nu numai. Sa nu uitam de condensatorul din interior care contine diferiti acizi organici si anorganici. Cum ne pot afecta aceste substante? De cele mai multe ori monitorul ajuns in groapa de gunoi este spart, eliberand astfel substantele toxice in pamant dar si in atmosfera, afectand astfel panza freatica si stratul de ozon. De asemenea, si aspectul recuperarii de materiale precum plastic, fier, aluminiu, cupru, precum si metale rare precum Ytrium si Eutropiu (extrase din pulberea luminofora) nu trebuie neglijat, reintrarea in circuitul economic constituind un argument solid in favoarea reciclarii.
Odata receptionate de la populatie, DEEE-urile (deseurile de echipamente electrice si electronice) ajung la operatori autorizati in tratarea unor astfel de echipamente, acestia urmarind normele impuse la nivel european in domeniul reciclarii. Se acorda o atentie deosebita echipamentului de protectie pe care lucratorii il poarta.
Intregul proces prin care trece un monitor CRT odata ce a ajuns la operatorul autorizat are urmatorii pasi:
1.Cantarirea cantitatii de monitoare CRT ce vor fi supuse procesului de reciclare.
2.Transportarea echipamentelor pentru a se incepe procesarea acestora.
3.Plasarea monitoarelor CRT pe banda mobila pentru a fi dezasamblate.
4.Operatiuni de tratare ale monitorului CRT:
4.1. Operatiunea de depoluare prin indepartarea cablurilor externe.
4.2. Operatiunea de dezasamblare - separarea urmatoarelor elemente, care ulterior sunt transmise catre operatori specializati in valorificarea lor.
Componente din plastic (19%)
Componente din fier (5%)
Componente din cupru (6%)
Componente din aluminiu (1%)
Condensator (1%)
Placi cu circuite imprimate (6%)
Tub CRT (57%)
4.3. Operatiunea de procesare tub catodic este formata din urmatoarele:
4.3.1 Transmiterea tubului CRT catre o alta masa de lucru pentru a fi procesat.
4.3.2 Indepartarea bobinei de deflexie, a tunului de electroni si a benzii metalice de implozie. Suprafata tubului dupa indepartarea benzii de implozie se curata pentru a preveni elimiarea in atmosfera a unor compusi periculosi in urma procesului de tratare a tubului CRT.
4.3.3 Urmatorul pas in operatiunea de tratare a tubului se realizeaza utilizand tehnologiea de separare tip Hot Band care separa partea frontala de cea conica prin aplicarea unui soc de caldura (fir de nichelina) direct pe zona de lipire dintre cele doua parti.
4.3.4 Pasul final in procesul de tratare a tubului CRT este aspirarea pulberei luminofore, aceasta fiind o substanta toxica.
5. Ultimul pas dar si cel mai important este valorificarea elementelor recuperate.
In cazul in care mai aveti vreun batran monitor prin casa, nu uitati: el trebuie sa urmeze drumul reciclarii corecte si NU altul!
Poze care exemplifica tot procesul reciclarii corecte sunt disponibile aici http://www.ecotic.ro/arhiva-stiri/episodul1_batranul_monitor
Materialul a fost realizat de ECOTIC, cu suportul Greenweee International.
Pentru a preda corect DEEE: http://www.ecotic.ro/consumatori/puncte-colectare-DEEE
Mai multe detalii: www.ecotic.ro
» Preluat de pe LivePr.ro - Batranul monitor CRT si reciclarea corecta a acestuia
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro