Batalia de pe Arges – reconstituita, dupa 90 de ani, la Fortul Mogosoaia

Muzeul Militar Naţional organizează împreună cu Centrul 48 Transmisiuni Militare un complex de manifestări dedicate împlinirii a 90 de ani de la intrarea ţării noastre în Războiul pentru reîntregirea neamului, la finalul căruia s-a constituit statul naţional unitar.

În acest context, sâmbătă, 2 septembrie a.c., la Fortul Mogoşoaia (Bateriile 1-2), situat la intersecţia Şoselei de Centură cu Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, vor avea loc acţiuni menite să contribuie la cunoaşterea aspectelor vieţii cotidiene a ostaşilor în timpul Primului Război Mondial, a echipamentului, armamentului şi a modului în care se desfăşurau acţiunile de luptă.

Aproximativ 60 de pasionaţi ai reconstituirilor istorice din Bulgaria, Republica Cehă, Germania, România, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, echipaţi cu uniforme de epocă şi având în dotare armament folosit în acea perioadă, vor simula o secvenţă a Bătăliei de pe Argeş (Bătălia Bucureştilor, cum s-a mai numit în epocă). O parte a acestor ”războinici” desfăşoară deja, în aceste zile, şedinţe de familiarizare cu instrucţia de front conform regulamentelor vremii.

De asemenea, la Fortul Mogoşoaia, vor fi amenajate trei puncte expoziţionale în care vor fi prezentate istoricul transmisiunilor militare şi cel al sistemului de fortificaţii al „Cetăţii Bucureştilor”, serviciul sanitar militar şi cel de asistenţă religioasă din armata română în perioada 1916-1918. (MAPN)