Basescu nu vrea amanarea alegerilor pentru Parlamentul European

Preşedintele Traian Băsescu a transmis vineri 2 martie a.c., o scrisoare preşedintilor partidelor parlamentare, precum şi grupului minorităţilor naţionale, în care şeful statului solicită să nu fie modificată data fixată privind alegerile pentru Parlamentul European, respectiv 13 mai a.c.
Prezentăm textul integral al scrisorii:

“Opinia publică solicită instituţiilor statului, dar şi partidelor parlamentare, abordarea cât mai responsabilă a primului scrutin pentru alegerea viitorilor noştri parlamentari europeni. Vă reamintesc faptul că, în 20 decembrie 2006, Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat Legea pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, urmând ca executivul să oficializeze, prin Hotărâre de Guvern, data de 13 mai 2007.

Ştiu că statele membre ale Uniunii Europene şi instituţiile comunitare se aşteaptă ca România să-şi demonstreze, cu această ocazie, deplina capacitate democratică. Avem datoria de a participa cât mai curând la dezbaterile din forumul găzduit la Bruxelles şi Strasbourg. Ne revine obligaţia de a susţine acolo interesele naţionale ale României. Nu putem beneficia de respectul partenerilor noştri comunitari şi nici de încrederea cetăţenilor români, dacă amânăm nejustificat alegerile pentru Parlamentul European.

Personal, îmi afirm speranţa că partidele politice nu doresc să evite confruntarea cu electoratul. Sper, de asemenea, că ele vor propune candidaţi competenţi şi am convingerea că electoratul va şti să-i aleagă pe cei mai buni dintre cei înscrişi în competiţie.

A-i informa pe cetăţeni cu privire la rolul Parlamentului European şi a le oferi ocazia legitimă de a-şi exprima opţiunile în această direcţie reprezintă, din punctul meu de vedere, prioritatea absolută a etapei post-aderare. Din acest motiv, vă rog să nu acceptaţi, sub nici un motiv conjunctural, modificarea calendarului deja stabilit pentru alegerile europene. Data fixată, 13 mai 2007, trebuie să devină testul maturităţii noastre politice, în calitate de nou stat-membru al Uniunii Europene.”