Basescu decide intr-o luna daca mai apeleaza la referendum

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, că va face o analiză la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie pentru a constata dacă evoluţiile din Comisia pentru Codul electoral permit adoptarea unei legi privind introducerea votului uninominal înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, în funcţie de care va lua o decizie privind referendumul ne informeaza agentia de presa Rompres.

Şeful statului a spus că a constatat, în cadrul consultărilor de marţi şi miercuri, că toate partidele îşi asumă responsabilitatea unei legi electorale care să introducă votul uninominal.

“Dacă voi constata că lucrurile nu se desfăşoară într-un grafic care să dea certitudinea că legea va fi gata înainte de sfârşitul sesiunii parlamentare, voi declanşa referendumul pentru introducerea votului uninominal. Am speranţa că acest lucru poate fi evitat pentru că trebuie să creditez partidele”, a afirmat preşedintele.

El a precizat totodată că este clar că niciun partid nu vizează diminuarea şanselor de participare la viaţa parlamentară a minorităţilor.

Potrivit şefului statului, termenele de realizare a legii privind votul uninominal avansate de partide au avut variaţii destul de mari, dar a înţeles de la toate formaţiunile parlamentare că doresc elaborarea acestei legi în actuala sesiune parlamentară.