Baschetul ca sport extrem

Atunci cand sporturile adaptate se practica fara echipamentul necesar, acestea se pot incadra fara rezerve in categoria celor extreme sau, mai degraba, periculoase. Este si cazul baschetului in ... (articolul insotit de imagini este publicat la adresa: www.magisterclub.ro )

Atunci cand sporturile adaptate se practica fara echipamentul necesar, acestea se pot incadra fara rezerve in categoria celor extreme sau, mai degraba, periculoase. Este si cazul baschetului in fotoliu rulant jucat de majoritatea sportivilor cu dizabilitati motorii din Romania, in conditii improprii, in scaunele lor rulante obisnuite, neadaptate impotriva rasturnarii sau impotriva contactelor dure cu scaunele celorlalti performeri. Un scaun cu rotile atinge viteze impresionante in timpul meciurilor si, atunci cand nu este realizat special pentru sportul practicat si construit dupa centrul de greutate, masurile si particularitatile fiecarui jucator, poate prezenta riscuri de accidentare mai frecventa decat la cele mai multe dintre sporturile extreme.

Probabil ca si managerii companiei Extreme Zone Adventure au observat aceleasi aspecte atunci cand au hotarat sa se alature sustinatorilor echipei de baschet in fotoliu rulant ASP Oradea, incepand cu Turneul International de Baschet in Fotoliu Rulant din Polonia, desfasurat la Wroclaw, in perioada 3-6 septembrie 2009. Mai ales ca, si la aceasta a doua reprezentare in 2009 a Romaniei la o competitie internationala de baschet in fotoliu rulant, membrii ASP Oradea au concurat in scaune imprumutate de la echipele participante - scaune corespunzatoare regulamentului IWBF, dar de dimensiuni nepotrivite (elogiem gesturile de gentilete ale sportivilor care si-au ajutat confratii).

In consecinta, romanii si-au mentinut conditia de practicanti ai unui nou sport extrem care ar putea fi oricand inclus pe lista celor promovate de companiile de profil, afirmatia fiind sustinuta si de propunerea pe care Extreme Zone Adventure a facut-o ASP Oradea, de a participa si la alte competitii la fel de solicitante, precum raftingul sau alte sporturi despre care va invitam sa aflati din declaratiile presedintei Asociatiei Pinochio Oradea (ASP Oradea), Cristina Cozma, invitata emisiunii 'Sinteza zilei' de la Radio Cluj - Radio Romania Regional, un duplex Cluj - Oradea, realizat de Dan Horea (Cluj) si Dinicu Braghina (Oradea) despre participarea echipei ASP Oradea la Turneul International de Baschet in Fotoliu Rulant de la Wroclaw - Polonia si despre sportul adaptat, in general.

In continuare, va prezentam relatarile managerului de proiect ASP Oradea, Viorel Cartis, consemnate dupa festivitatea de premiere de la Wroclaw:
Turneul din Polonia a fost cea mai puternica competitie la care am participat, un turneu foarte bine organizat la toate capitolele, inclusiv la cel al promovarii, intregul eveniment fiind transmis in direct la TVP - Televiziunea Poloneza - postul public.

Pe langa echipa organizatoare, START Wroclaw (Polonia), au mai concurat : ASHPA Strasbourg (Franta), HOBBIT Brno (Cehia), RSC Berlin (Germania) si ASP Oradea (Romania). Meciurile s-au disputat in sala de sport a Universitatii Wroclaw si au fost arbitrate de arbitrii IWBF (International Wheelchair Basketball Federation / Federatia Internationala de Baschet in Fotoliu Rulant) si FIBA (International Basketball Federation / Federatia Internationala de Baschet).
A fost o mare onoare pentru noi sa reusim, inca o data anul acesta, sa reprezentam Romania la o competitie internationala de baschet in fotoliu rulant. Drapelul Romaniei a fost prezent in sala in care s-au desfasurat competitiille si, poate o sa vi se para patetic, dar am simtit ca nu am fost singuri si ca, astfel, Romania a fost alaturi de noi, chiar daca nu am obtinut sprijin si din partea autoritatilor, ci doar din mediul privat.

Desi nu am castigat niciun meci, am ramas cu o experienta unica, pe care orice jucator de baschet in fotoliu rulant ar fi mandru sa o traiasca. Am avut multe de invatat de la echipele pe care le-am intalnit.
Diferenta de valoare si-a spus cuvantul in toate partidele disputate, insa cel mai mult am suferit din cauza lipsei fotoliilor rulante adaptate pentru baschet. Fotoliile rulante de baschet sunt de fapt picioarele baschetbalistului, in lipsa lor nu poti fi nici tehnic, nu poti avea viteza, intr-un cuvant nu poti emite nici un fel de pretentii in fata adversarului, indiferent cat de slab ar fi acesta din punct de vedere tehnic. Degeaba exista daruire, degeaba jucatorii se lupta pentru fiecare minge, daca noi ne prezentam pe teren fara fotolii rulante speciale si competitive pentru jocul de baschet. Am reusit totusi sa demonstram ca avem valori individuale, un exemplu in acest sens fiind acela ca am avut un jucator votat ca MVP la sectiunea tinere sperante. Ionut Punga a fost votat la premiul MVP tinere sperante de catre echipa ASHPA Strasbourg. Insa, in cele din urma, cel mai votat, deci castigator al acestui premiu a fost un jucator al echipei gazda.

Pentru noi, cel mai mult conteaza ca am putut participa, ca am avut sansa sa jucam cu echipe foarte puternice si ca am demonstrat ca sportul adaptat inca mai are sustinatori.
Ne pare rau ca totul a fost atat de scurt si ca au trecut asa de repede cele trei zile de competitii, trei zile de spectacol, trei zile de baschet adevarat. Turneul s-a incheiat duminica, cu o zi inainte ca EuroBasket 2009 sa porneasca la drum tot aici, in Polonia.

Rezultatele inregistrate de echipa ASP Oradea:

73 - 08 - START Wroclaw - ASP Oradea
70 - 06 - HOBBIT Brno - ASP Oradea
02 - 73 - ASP Oradea - ASHPA Strasbourg
46 - 22 - RSC Berlin - ASP Oradea

Finala s-a disputat intre echipele :

Start Wroclaw - Hobbit Brno si s-a incheiat cu victoria cehilor: 31 65.

Clasamentul final al turneului de la Wroclaw :

1 HOBBIT Brno
2 START Wroclaw
3 ASHPA Strasbourg
4 RSC Berlin
5 ASP Oradea
 

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro