Baronul PSD Aurel Cucu a devenit baron PD

Aurel Cucu, fostul baron PSD de Dîmboviţa, cel la care se fac numeroase referiri în Stenogramele PSD, este acum baron PD. ● În 2004, la două luni după ce a fost exclus din PSD în urma nenumăratelor scandaluri de corupţie, Aurel Cucu a devenit consilier judeţean de Dîmboviţa din partea Partidului Democrat. ● Anchetat de Poliţie, de PNA, de OLAF şi de Corpul de Control al Guvernului pentru afacerile cu bani publici şi fonduri europene din perioada 2001-2004, Aurel Cucu beneficiază acum de contracte substanţiale cu bani publici din partea administraţiei PNL-PD. ● Prin firmele sale, NIMB DÎMBOVIŢA SA şi CONSTRUCŢII MUNTENIA SA, Aurel Cucu a fost un important sponsor al Partidului Democrat în campaniile electorale din 2004. Acestea sînt exact firmele cercetate pentru afaceri oneroase făcute în perioada 2001-2004 şi care acum primesc contracte pe bani publici.

În martie 2004, PNL a dat publicităţii o “hartă a baronilor locali ai PSD”. La loc de cinste pe această hartă figura “baronul de Dîmboviţa, Aurel Cucu”. În iunie 2004, la cîteva zile după alegerile locale, actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, declara că scopul Alianţei PNL-PD este “eliminarea baronilor locali ai PSD, ciuma administratiei publice locale”. Cu numai cîteva zile înainte, Aurel Cucu, unul dintre cei mai importanţi baroni locali ai PSD, devenise consilier judeţean la Dîmboviţa, pe lista Partidului Democrat.
În anul 2000, Aurel Cucu a fost ales deputat pe lista PDSR Dîmboviţa. În ianuarie 2001, a renunţat însă la mandat pentru a deveni preşedinte al Consiliului Judeţean Dîmboviţa, poziţie pe care a deţinut-o pînă în 2004, cînd a ajuns, pentru o scurtă perioadă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Din poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, Aurel Cucu a fost, prin firmele pe care le deţinea şi le administra, principalul beneficiar al contractelor cu bani publici şi fonduri europene din judeţul Dîmboviţa.
La începutul anului 2004, în urma nenumăratelor sesizări venite din partea presei, Corpul de Control al Guvernului a verificat modul în care sînt cheltuiţi banii publici în judeţul Dîmboviţa. Ancheta a demonstrat că în perioada 2001-2003, fondurile publice au fost canalizate, cu precădere, către firmele NIMB DÎMBOVIŢA SA şi CONSTRUCŢII MUNTENIA SA, la care Aurel Cucu, preşedintele Consiliului Judeţean Dîmboviţa, era acţionar şi administrator. Între 2001 şi 2003, NIMB DÎMBOVIŢA a beneficiat de contractate în valoare de 318,7 miliarde lei, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene PHARE, SAPARD şi BERD şi din bugetele consiliilor locale. În această perioadă, NIMB DÎMBOVIŢA SA a cîştigat 9 din cele 11 lucrări edilitare din judeţ finanţate din bani europeni.
Potrivit anchetei Corpului de Control al Guvernului, CONSTRUCŢII MUNTENIA SA, cealaltă firmă a lui Aurel Cucu, a primit în 2003, de la Primăria Tîrgovişte, lucrări în valoare de 52 miliarde lei, adică 92% din totalul fondurilor prevăzute în bugetul local pentru reparaţia străzilor. “La achiziţionarea a patru lucrări de construcţii de la Consiliul Judeţean Dîmboviţa, domnul Cucu Aurel a apărut, pe de o parte, ca reprezentant al autorităţii contractante, fiind preşedinte al Consiliului Judeţean, şi pe de altă parte, ca ofertant, fiind administrator al SC CONSTRUCŢII MUNTENIA SA, conform certificatelor constatatoare emise de Oficiul Registrului Comerţului”, a concluzionat Corpul de Control al Guvernului.
Corpul de Control a anunţat că a sesizat PNA, Poliţia şi OLAF referitor la afacerile lui Aurel Cucu.
Potrivit Stenogramelor PSD, raportul Corpului de Controlul al Guvernului despre situaţia din Dîmboviţa a fost discutat în şedinţele Delegaţiei Permanente a PSD din 22 şi 27 martie 2004. În aceste stenograme, Aurel Cucu era considerat o persoană “cu mari probleme”, avînd “un dosar consistent”. Liderii PSD spuneau că demisia lui Cucu din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean pe care o deţinea în acel moment era necesară, numai astfel putînd fi evitată arestarea lui.
În 3 aprilie 2004, în încercarea de a-şi cosmetiza imaginea, PSD l-a exclus din partid pe Aurel Cucu. După numai 2 luni, Aurel Cucu era însă reales consilier judeţean, de data aceasta din partea Partidului Democrat.
După excluderea din PSD, Aurel Cucu a devenit sponsor principal al PD Dîmboviţa. Potrivit Listei donaţiilor primite de Partidul Democrat în 2004, listă publicată în Partea a III-a din Monitorul Oficial nr. 213 din 30 martie 2005, firmele prin care Aurel Cucu şi-a derulat afacerile dubioase în regimul PSD au sponsorizat campania PD. Astfel, NIMB DÎMBOVIŢA SA figurează cu o donaţie de 100.000.000 lei, iar CONSTRUCŢII MUNTENIA SA cu o donaţie de 103.000.000 lei.

Fostul baron PSD Aurel Cucu este, în prezent, consilier judeţean din partea PD la Dîmboviţa. În acelaşi timp, el este, potrivit propriilor declaraţii de avere şi de interese şi datelor de la Registrul Comerţului, şi acţionarul principal şi preşedintele Consiliilor de Administraţie la celebrele SC NIMB DÎMBOVIŢA SA şi SC CONSTRUCŢII MUNTENIA SA. Aurel Cucu deţine 42,77% din NIMB SA, iar NIMB DÎMBOVIŢA SA deţine 99,0195% din CONSTRUCŢII MUNTENIA SA.
Aurel Cucu a rămas, şi după alegerile din 2004, unul dintre marii beneficiari ai contractelor cu bani publici:
– În 21 ianuarie 2005, SC CONSTRUCŢII MUNTENIA SA a primit din partea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti un contract în valoare de 5.875.321.937 lei. Achiziţia a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea VI, nr. 33 din 16.02.2005.
– În 22 aprilie 2005, SC CONSTRUCŢII MUNTENIA SA a primit din partea Serviciului Public de Gospodărire Comunală Argeş un contract în valoare de 3.072.279.600 lei. Achiziţia a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea VI, nr. 85 din 28.04.2005
– În 20 iunie 2005, SC CONSTRUCŢII MUNTENIA SA a primit din partea Municipalităţii Vîlcea un contract în valoare de 28.884.786.000 lei. Achiziţia a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea VI, nr. 139 din 14.07.2005.
– În 28 iunie 2005, SC CONSTRUCŢII MUNTENIA SA a primit din partea Primăriei Brăila un contract în valoare de 12.766.806.000 lei. Achiziţia a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea VI, nr. 147 din 26.07.2005.

Numai în acest an, firma lui Aurel Cucu, actual sponsor şi consilier judeţean PD, fost baron PSD, a primit contracte în valoare totală de 50.599.193.537 lei din bani publici.
Înainte ca vreunul dintre liderii săi să mai facă vreo declaraţie despre lupta împotriva corupţiei, Partidul Democrat trebuie să-şi asume public faptul că fostul baron PSD Aurel Cucu este acum membru marcant al PD şi sponsor al partidului. În acelaşi timp, Partidul Democat şi instituţiile abilitate trebuie să prezinte public stadiul anchetelor referitoare la baronul Aurel Cucu deschise în 2004, acesta fiind pe nedrept separat de foştii săi colegi Nicolae Mischie, Dumitru Sechelariu sau Marian Oprişan. (Mugur Ciuvică / preşedintele GIP)