Barbile lungi nu sunt un moft! Au beneficii pentru sanatate

In prezent, multe persoane nu isi mai rad barbile sau mustatile pentru ca „asa se poarta”. Cu toate acestea, o barba lunga nu doar il face pe posesor sa fie „in pas cu moda”, ci are si alte avantaje, mult mai importante, mai ales pentru starea de sanatate.

1. Lipsa iritatiilor

Una dintre cele mai frecvente probleme cauzate de barbierit este pseudofoliculita barbii, o iritatie care provoaca adesea mancarimi si inflamatii la nivelul fetei. In special daca parul creste sub piele, la o noua folosire a aparatului de ras, zonele afectate ale fetei pot fi taiate sau iritate, generand usturimi, senzatii neplacute la atingere sau aspect inestetic. Toate acestea pot fi evitate prin utilizarea zilnica de solutii cu acid salicilic sau – mai simplu – prin lasarea barbii sa creasca.

2. Reducerea sensibilitatii la alergii

Mustatile sau o barba deasa pot oferi un anumit grad de protectie in cazul in care aveti alergii la praf sau polen. Parul poate actiona ca un filtru, blocand accesul in nas si in sistemul respirator. Specialistii afirma ca este posibil ca anumite cantitati de praf sau polen sa ramana prinse de parul facial; in acest fel insa organismul se obisnuieste cu prezenta alergenilor, reducandu-se sensibilitatea. Acest lucru se aplica si pentru persoanele afectate de astm – conditie care apare cel mai des din cauza expunerii la acarienii din praf.

3. Risc mai mic de cancer de piele

Un studiu recent efectuat pe manechine a indicat faptul ca barbile pot contribui la prevenirea cancerului de piele, oferind protectie de aproximativ 90% impotriva razelor UV nocive, in functie de lungimea barbii si de modul de crestere a acesteia.

4. Se incetineste formarea ridurilor

Expunerea la razele solare este principala cauza a imbatranirii pielii, asa incat este logic ca o acoperire eficienta a pielii cu par facial poate proteja mai bine fata, incetinind astfel formarea ridurilor.

Sursa: Mirror