BankingNews: Orele suplimentare genereaza nemultumirea bancherilor

aprilie 19, 2006

Protestul sindicalistilor de la Raiffeisen Bank este prima astfel de actiune desfasurata la o banca privata din Romania, asa ca presa ii rezerva spatii generoase. “Functionarii de la Raiffeisen au iesit in strada”, anunta Adevarul. “Bancherii muncesc prea mult”, considera Jurnalul National, sublinind ca nu doar bancherii de la Raiffeisen se plang de volumul prea mare de ore suplimentare, ci si cei de la BRD. Curierul National subliniaza potentialul important pe care il are piata cardurilor personalizate, liderul acesteia fiind MasterCard.

Adevarul de astazi anunta ca “Functionarii de la Raiffeisen au iesit in strada” si au pichetat sediul central al bancii. Motivele care i-au determinat pe angajatii celei de a treia banci ca marime din sistem sa iasa in strada au fost, noteaza Adevarul, “faptul ca lucreaza 10-12 ore pe zi, dar nu li se recunosc orele suplimentare, lipsa dialogului social intre sindicat si conducerea bancii, ca si regimul de salarizare care induce diferente intre angajati de aceeasi categorie”.

La protestul din piata Charles de Gaulle au participat aproximativ 30 de sindicalisti, potrivit Evenimentului Zilei, sau 20, dupa cum scrie Curentul, atat de la sucursalele si agentiile Raiffeisen din Capitala, cat si din provincie. Acestia din urma sustin, scrie Bursa, “ca au fost amenintati cand au anuntat ca vor veni in Capitala la pichet”.

Problema orelor suplimentare neplatite este insa generalizata si starneste nemultumiri in intregul sistem bancar, declara pentru Adevarul Constantin Paraschiv, seful federatiei sindicale din banci si asigurari, prezent la miting. “Si colegii de la BRD si Bancpost sunt alaturi de noi, ne vor sprijini in actiunile noastre”, a adaugat liderul sindical, anunt ce “a starnit aplauzele participantilor”, dupa cum relateaza Adevarul.

“Este o problema si in BRD in ceea ce priveste programul de lucru”, declara in Jurnalul National Cristian Mocanu, presedintele sindicatului bancherilor din BRD. Ca si colegul sau de la Raiffeisen Bank, Mocanu apreciaza ca “problema este una general valabila in sistemul bancar si ca in banci se lucreaza chiar si 12 ore pe zi, si nu doar in situatii sporadice”. Asa ca Jurnalul ajunge la concluzia ca “Bancherii muncesc prea mult”.

O alta problema reclamata de sindicalisti a fost reprezentata de concedierile din banca, respectiv “disponibilizarea celor 40 de secretare”. Bursa noteaza Raiffeisen Bank informeaza printr-un comunicat ca “partile au stabilit ca nu a fost vorba de concedieri colective”. Nu de aceeasi parere este Mircea Dumitru, presedintele Cartel Alfa, care considera ca “a fost vorba de fapt de o concediere colectiva mascata, prin concedieri consecutive”. Lucrurile vor fi lamurite, adauga Bursa, dupa 8 mai, cand incep “negocierile privind noul Contract Colectiv de Munca”.

Bursa adauga ca sindicalistii solicita si “cresteri salariale”, tinand cont de “rezultatele foarte bune obtinute de banca anul trecut”. Pe de alta parte insa, in Adevarul, liderul sindical Constantin Paraschiv tine sa precizeze “in mod expres ca actiunea nu are ca scop cresteri de salarii”. Una peste alta, pana la urma “S-a stins primul protest din sistemul bancar privat”, anunta Curierul National, care noteaza ca “in urma protestului de ieri a sindicalistilor de la Raiffeisen Bank, intre acestia si Consiliul de Administratie s-a incheiat un protocol, prin care banca s-a angajat sa rezolve revendicarile salariatilor”.

Curierul National scrie pe prima pagina despre un teren inca “virgin” al pietei bancare din Romania: cardurile personalizate. Si ce altceva decat cifrele statistice sunt mai edificatoare pentru a sublinia potentialul acestei nise de piata. Iar Curierul le ofera din abundenta: “aproape 70% din detinatorii individuali si 85% din micii intreprinzatori si-au exprimat dorinta de a obtine un card personalizat”, iar 76% dintre persoanele fizice si 33 % din intreprinzatorii care si-au exprimat interesul “au declarat ca un astfel de produs ar fi cel mai utilizat card al lor ”.

Datele sunt extrase din cercetarile MasterCard, “principalul emitent mondial al acestui produs”. Compania a lansat de curand Serviciul de Personalizare a Cardurilor MasterCard, ce “permite detinatorilor de card sa isi personalizeze cardul cu o anumita imagine, sa schimbe aspectul cardului utilizand instrumente de editare simple si sa transmita apoi designul final bancii spre aprobare”, scrie Curierul National.

Articolul noteaza la ca in Romania exista doua tipuri de carduri de afinitate sub sigla MasterCard, emise impreuna cu FSLI Petrom (Federatia Sindicatelor Libere si Independente din Petrom) si SNFP (Sindicatul National al Functionarilor Publici). Cu aceste instrumente se pot “retrage bani de la ATM-uri sau se pot efectua tranzactii la comercianti”, si, in acelasi timp, “reprezinta si legitimatia de mebru, deoarece contin poza posesorului si sigla partenerului”. Un alt astfel de card este Maestro Dinamo, emis de Emporiki Bank sub sigla Maestro, adauga Curierul, care se adreseaza in special “cainilor rosii”.

Bogdan Popescu
bogdan.popescu at bankingnews.ro
www.bankingnews.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro