Banii ar putea sa caracterizeze satisfactia unei vieti fara griji, dar nu vor aduce doar zile senine si momente de fericire, oricate obiecte in plus ati cumpara. Acestea sunt concluziile unui sondaj care a vizat sa stabileasca un raport intre venituri si fericire, relateaza livescience.com.
In urma sondajului s-a constatat ca nivelul general de satisfactie al omaneilor creste odata cu suplimentarea veniturilor, dar bucuria de zi cu zi nu este data de prosperitatea financiara, ci este influentata de factori psihologici si sociali. Aceste constatari sunt in concordanta cu rezultatele cercetarilor anterioare pe aceiasi tema. Astfel s-a constatat ca natiunile mai bogate nu sunt, in mod implicit, mai fericite. Spre exemplu, SUA s-a clasat pe locul 26 din 132 intr-un top al celor mai fericite natiuni.
In noul studiu, Daniel Kahneman si Angus Deaton de la Universitatea Princeton au dorit sa analizeze modul in care strea financiara afecteaza cele doua stari de bunastare, cea emotionala si cea globala. Astfel au luat spre studiu o serie de esantioane reprezentative din diverse categorii sociale.
S-a constata ca un venit redus dermina o stare generala proasta a individului, nivelul de fericire, atat cel emotional cat si cel global, este foarte redus. In schimb, o data cu cresterea venitului, pana la un nivel care permite un trai decent s-a inregistrat si o crestere proportionala nivelului fericirii. Dupa ce veniturile depasesc un anumit nivel, fericirea globala nu mai este influentata, in schimb, se inregistreaza cresteri de nivel al fericirii emotionale.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro