Potrivit testelor de laborator efectuate de Consumer Reports pe 11 bauturi racoritoare diferite, in cursul anului trecut, cercetatorii au descoperit ca este suficient un pahar de suc pe zi pentru ca omul sa fie expus la nivele posibil cauzatoare de cancer, din cauza unui produs chimic cunoscut sub numele de 4-MEI (prescurtarea de la 4-metilimidazol).
Potentialul cancerigen se formeaza in timpul fabricarii colorantului obisnuit cu gust de caramel care se adauga la multe bauturi racoritoare. O lege din California prevede ca bauturile trebuie sa fie etichetate cu semnul de avertizare in cazul in care contin suficient de mult 4-MIE pentru a sublinia prezenta riscului de cancer la mai mult de 1 caz la fiecare 100.000 de persoane expuse (o expunere de 29 mcg de 4-MEI zilnic).
"Concentratiile de 4-MIE variaza considerabil de la o marca de suc la alta", a fost concluzia cercetatorilor. Ei adauga: "Consumul uzual a anumitor bauturi poate duce la expuneri mari de 4-MEI, respectiv 29 mcg pe zi", nivelul care declanseaza cancerul la fiecare 100.000 de oameni care consuma sucul respectiv. Nivelul de toxicitate a fost stabilit in studiile anterioare facute pe soareci si sobolani, realizat de Programul National de Toxicologie din SUA.
Cercetatorii spun ca nu au suficiente date de la probele de bauturi individuale pentru a recomanda un brand sau altul in ceea ce priveste expunerea cancerigena, dar sugereaza: "standardele de reglementare par sa fi fost eficiente in reducerea expunerii la agenti cancerigeni in unele bauturi."
Sursa: Medical News Today
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro