AVAS nu vinde 10% din actiunile Antibiotice la un pret preferential catre salariati

Preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu, s-a întâlnit luni, 23 octombrie, cu liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie-Petrochimie, la care sunt afiliaţi şi salariaţii societăţii Antibiotice S.A. Iaşi. Liderii sindicali au solicitat preşedintelui Autorităţii să le faciliteze vânzarea, în condiţii preferenţiale, respectiv la valoarea nominală, a unui pachet de 10% din acţiunile companiei. Sindicatele îşi motivează demersul cu rezultatele foarte bune obţinute de companie ca urmare a activităţii pe care au desfăşurat-o.

Preşedintele AVAS consideră că nu poate da curs solicitării salariaţilor, pentru că astfel ar fi diminuat pachetul majoritar deţinut de stat, de 53,027%.

Decizia preşedintelui AVAS, Răzvan Orăşanu, are următoarele motivaţii:

1. pachetul de acţiuni deţinut de stat ar fi redus sub 51%, ceea ce ar diminua semnificativ interesul potenţialilor investitori, care îşi doresc un pachet de control;

2. vânzarea unui pachet de acţiuni diminuat ar însemna reducerea marjei adiţionale de valoare, pe care statul o va putea obţine;

3. salariaţii ar putea primi o bonificaţie din partea noului acţionar, care va avea propria strategie de motivare a angajaţilor.

4. interesul manifestat de potenţialii investitori este pentru un pachet de control de 60-70% de acţiuni. AVAS deţine 53,027% din capitalul social al Antibiotice. Pentru a valorifica cât mai bine acţiunile deţinute de stat, AVAS a iniţiat discuţii cu acţionarii minoritari pentru vânzarea unui pachet de control, în cadrul unei oferte comune.

Strategia de privatizare a Antibiotice, pe care preşedintele Răzvan Orăşanu o va supune atenţiei Executivului, prevede parcurgerea următoarelor etape:

1. publicarea anunţului de privatizare, în prima parte a lunii noiembrie;

De la momentul publicării ofertei de privatizare, potenţialii investitori vor avea un interval de o lună, timp în care pot depune documente de precalificare prin care:

· să probeze experienţa pe care o au în industria de producţie farmaceutică şi, respectiv, capacitatea de a face investiţii financiare (pentru fondurile de investiţii),

· să aibă capacitatea realizării investiţiilor de dezvoltare, capital de lucru şi protecţia mediului (sume ce vor fi publicate în anunţul de vânzare).

2. selecţia pe baza criteriilor de precalificare;

Competitorii vor fi selectaţi în urma aplicării criteriilor de precalificare prezentate în anunţ. Companiile selectate vor fi invitate să depună ofertele financiare în a doua parte a lunii decembrie.

3. lista scurtă;

În baza ofertei financiare, depuse de potenţialii ofertanţi, AVAS îi va selecta pe primii doi.

4. desemnarea câştigătorului;

Până la finalul lunii decembrie, primii doi ofertanţi rămaşi în cursa pentru privatizare vor depune oferte financiare îmbunătăţite şi finale, în baza cărora va fi selectat câştigătorul. Clauzele contractului de privatizare vor fi negociate începând din luna ianuarie 2007.