AVAS a rezolvat situatia Tubinox S.A. Bucuresti

Pentru rezolvarea situaţiei socitetăţii Tubinox SA Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a încheiat în data de 15.02.2006, un act aditional de novatie cu schimbare de debitor. Noii proprietari, Viraj Alloys Limited împreună cu Sino Investment Global Limited, Insulele Virgine, sunt solidari în respectarea obligaţiilor preluate integral de la S.C. Silcotub S.A. Zalău.

„Prin negocieri succesive, am reuşit să semnăm acest contract de novaţie, care salvează locurile de munca a peste 100 de salariati ai Tubinox şi am dat o nouă şansă dezvoltării pe principii economice solide a societăţii. În plus salariile restante încă din luna noiembrie 2005 vor fi imediat plătite integral.” a declarat preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu.

S.C. SILCOTUB S.A. Zalau a trimis o notificare AVAS-ului în data de 05.08.2005, solicitand desfiintarea contractului de privatizare si restituirea pretului actiunilor din cauza neacordarii tuturor facilitatilor la plata datoriilor catre creditorii bugetari si catre furnizorii de utilitati. Acest lucru nu a fost posibil din cuza noilor reglementări conforme cu cerinţele UE în domeniul concurenţei şi al ajutorului de stat.

Ulterior SILCOTUB a cîştigat în instanţă restituirea pretului actiunilor, in suma de 9.646.725.270 ROL si la plata unor cheltuieli de judecata in suma de 125.942.252 ROL.

Prin semnarea Actului Aditional, AVAS a rezolvat urmatoarele probleme:

· litigiul existent intre A.V.A.S. si S.C. SILCOTUB S.A. Zalau a fost stins pe cale amiabila;

· A.V.A.S. nu a mai fost nevoita sa restituie pretul actiunilor si nici sa plateasca cheltuieli de judecata;

· S.C. SILCOTUB S.A. Zalau a achitat A.V.A.S. penalitati in suma de 110.107.437 ROL datorate pentru nerespectarea unei clauze contractuale privind obţinerea a 70% din profit din activitatea de bază;

· au fost preluate de noul debitor toate obligatiile investitionale pentru dezvoltarea societatii ramase de executat in cadrul contractului;

· au fost create premisele pentru relansarea activitatii de productie in cadrul S.C. TUBINOX S.A. Bucuresti.

Preşedintele sindicatului Tubinox, Niculae Pavelescu, într-o scrisoare transmisă preşedintelui AVAS, Răzvan Orăşanu, a declarat: „În numele salariaţilor de la Tubinox, vă mulţumim pentru modul în care aţi soluţionat problemele grave care au dus la declanşarea conflictului de muncă în societate”.