AVAS a initiat un proiect legislativ pentru privatizarea Societatii Nationale a Sarii S.A.

octombrie 28, 2008

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a initiat un proiect de hotarare de guvern pentru aprobarea Strategiei de restructurare si privatizare a Societatii Nationale a Sarii S.A. Proiectul de act normativ a fost transmis spre avizare catre ministerele de resort si a fost postat si pe site-ul institutiei pentru dezbatere publica (www.avas.gov.ro), in vederea acordarii posibilitatii cetatenilor, reprezentantilor societatii civile, de a formula propuneri si observatii.

Situatia internationala existenta in domeniul extractiei, prelucrarii si comercializarii sarii este dificila, acest sector confruntandu-se cu o supracapacitate de productie si cu cresterea substantiala a costurilor de transport. In baza unor analize efectuate de catre companie, in colaborare cu Societatea Generala a Expertilor Tehnici S.A., societate de evaluare, independenta, a rezultat necesitatea restructurarii societatii, in vederea vanzarii de active. Restructurarea societatii va trebui sa duca la marirea sigurantei in exploatare si modernizare a activitatilor care raman in societate dupa vanzarea activelor viabile.

In acest context, tinand cont si de expansiune agresiva a concurentilor din regiune, AVAS a propus realizarea procesului de privatizare a Societatii Nationale a Sarii S.A., precedat de un program de restructurare prin vanzarea unor active care formeaza activitati rentabile, urmand ca sumele obtinute sa fie folosite de societate pentru restructurarea activitatilor nerentabile.

Conform propunerilor din Strategia de restructurare si privatizare a Societatii Nationale a Sarii S.A., in scopul cresterii eficientei economice si maximizarii veniturilor obtinute din privatizare, al atragerii de investitii tehnologice si de mediu, precum si pentru evitarea crearii de monopoluri private in productia si comercializarea sarii solutie, cu consecinte negative asupra consumatorilor captivi, restructurarea se va realiza prin:

a) vanzarea de active - se vor scoate la vanzare bunuri/ansambluri de bunuri care formeaza "module" de activitati rentabile, independente din punct de vedere functional;

b) restructurarea tehnologica - are ca scop rentabilizarea activitatilor ramase in societate dupa vanzarea de active, realizarea investitiilor de mediu necesare in vederea respectarii legislatiei in domeniul protectiei muncii si al gospodaririi apelor, precum si pentru reconstructia ecologica a perimetrelor.

Conform analizelor de oportunitate realizate de societate cu sprijinul expertilor independenti, activele care raman in patrimoniul Societatii Nationale a Sarii ar putea fi:

• feldspat - Rm.Valcea;

• sare gema - Rm. Valcea;

• sare gema - Ocna Dej;

• sare recristalizata, turism - Cacica;

• sediul central - birouri.

Din punct de vedere macroeconomic, in urma realizarii procesului de restructurare vor fi create conditiile pentru cresterea atractivitatii la vanzarea unor unitati, active independente, cu rol important in economia unei regiuni. Vanzarea activelor in cadrul procesului de restructurare se va realiza cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Cumparatorul va prelua obligatiile si raspunderile de mediu aferente activitatii care se externalizeaza, conform prevederilor legale in materia protectiei mediului si a gospodaririi apelor.

Dupa finalizarea procesului de restructurare, actiunile apartinand AVAS vor fi vandute prin metoda licitatiei competitive, cel putin la valoarea de oferta stabilita prin raport de evaluare intocmit de catre un expert independent.

Avand in vedere importanta strategica a societatii, prin ordin al presedintelui AVAS va fi nominalizata o comisie de licitatie pentru realizarea procesului de privatizare, in vedere realizarii procesului de privatizare, alcatuita din reprezentanti ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si ai Ministerului Economiei si Finantelor.

Informatii de background:

Societatea Nationala a Sarii SA a fost infiintata in baza HG nr.767/21.11.1997, prin reorganizarea fostei Regii Autonome a Sarii, fiind unicul producator de sare din Romania.

Societatea isi desfasoara activitate cu respectarea legislatiei generale a societatilor comerciale, dar si cu respectarea prevederilor din Legea minelor nr.85/2003, in baza a 14 licente de exploatare a minelor de sare, eliberate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, fiind singurul producator autorizat din Romania.

Societatea isi desfasoara activitate in 7 sucursale, fara personalitate juridica, situate in regiuni de dezvoltare considerate zone asistate, respectiv:

a. Sucursala de Exploatare Miniera Rm.Valcea;

b. Sucursala Salina Slanic Prahova;

c. Sucursala Salina Ocna Dej;

d. Sucursala Salina Ocna Mures;

e. Sucursala Salina Targu Ocna;

f. Sucursala Salina Praid;

g. Sucursala Salina Cacica.

Societatea Nationala a Sarii SA este o societate de interes strategic pentru industria sticlei si a maselor plastice si este singurul furnizor intern de materie prima pentru producatorii de soda si clor. Sarea este folosita direct sau indirect pentru producerea a peste 80 de produse chimice de baza, fiind identificate in general peste 14.000 de utilizari.

In ierarhia tarilor producatoare de sare, Romania se situeaza intre primele 10 tari din Europa si ocupa locul 4 in Europa Centrala si de Est.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro