AVAS a blocat conturile a peste 5 500 de debitori cu creante fiscale

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a blocat conturile a peste 5.500 de firme private, care au datorii la AVAS, preluate de la casele judeţene de sănătate. Sumele datorate de aceste firme depăşesc 175 miliarde ROL. Cele peste 5.500 de firme au datorii cuprinse între 20 şi 50 de milioane ROL fiecare.

Pe lista AVAS, publicată pe site-ul institutiei, pe 23 mai 2006, erau 50.000 de datornici, de la care autoritatea trebuie să recupereze aproximativ 1.000 miliarde ROL. Listele cu firmele care au datorii la AVAS sunt publicate si la sediile caselor judeţene de sănătate. Acesti datornici au avut termen să plătească, de bună voie, pană la 12 iunie 2006.

Doar circa 500 de firme au plătit la scadenţă, valoarea recuperată de AVAS fiind de peste 21 miliarde ROL. Printre cei care au plătit sumele pe care le datorau, se afla majoritatea sucursalelor bancare şi a firmelor nominalizate de autoritate. Au plătit la scadenţă, în primul rand, cei care aveau datorii mici, cuprinse între 1 şi 10 milioane ROL.

Preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu declară:” Aşa cum am anunţat, cei care nu înţeleg să îşi plătească de bună voie datoriile, vor merge la bancă să constate că le sunt blocate toate operaţiunile, pană cand vom recupera sumele datorate statului. Pentru stingerea datoriilor, sumele trebuiesc virate în contul AVAS, nicidecum Casei Judeţene de Sănătate sau autorităţilor fiscale locale. Rog toţi agenţii economici să consulte lista afişată pe site-ul AVAS şi să îşi reglementeze situaţia.”

În topul judeţelor care au cei mai mulţi datornici, pe primul loc se află judeţul Timiş, urmat de Constanţa şi Arad. Bucureştiul se află pe locul 10 în topul datornicilor, Maramureş şi Buzău fiind pe ultimele două locuri.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro