In cultura romaneasca s-a creat ideea ca orice om trebuie sa aiba la un moment dat in viata o casa a lui. Astfel, s-a dezvoltat foarte puternic simtul proprietatii si desi sunt putini cei care au bani sa isi poata achizitiona un apartament sau o casa, majoritatea tinerilor apeleaza la credite imobiliare, care mai de care mai tentante.
La o analiza amanuntita insa, creditele imobiliare nu sunt chiar atat de tentante si presupun o multime de sacrificii. Cu toate astea, au si avantaje si daca sunt alese cu atentie pot fi solutia ideala pentru cei care isi doresc o locuinta.
Ce presupune un credit imobiliar?
Presupune inprumutul de bani de la o institutie bancara, cu scopul de a-ti achizitiona o locuinta. Imprumutul se poate face pe perioade de maxim 30 de ani iar daca suma imprumutata nu este una foarte mare, rata este una modica. Cu toate astea, adunate toate ratele platite, suma rambursata este mult mai mare decat cea imprumutata initial. Cu tot cu dobanzi, suma rambursata poate sa fie cu pana la 150 % mai mare decat cea imprumutata.
Evident, marele avantaj este faptul ca la sfarsitul celor 30 de ani, apartamentul sau casa cumparata raman in totalitate in proprietatea beneficiarului. Un alt avantaj este faptul ca pe tot parcursul creditarii, beneficiarul poate sa modifice cum vrea locuinta si sa se bucure de ea la maxim.
Exista insa si numeroase dezavantaje intr-o astfel de creditare.
Care sunt dezavantajele pe care le prezinta creditarea imobiliara?
Primul dezavantaj si probabil cel mai mare pe care il ai odata ce ai achizitionat o casa in felul acesta este faptul ca in timp platesti de mai bine de 2 ori valoarea ei. Practic, in loc sa platesti 50 000 de euro pentru o locuinta, platesti mai bine de 120 000 . Banii pe care ii dai in plus pot fi folositi pentru cu totul si cu totul altceva, daca raman in posesia ta.
Un alt mare dezavantaj este faptul ca, in timp, locuinta imbatraneste si isi pierde din valoare. Astfel, dupa 30 de ani de creditare, locuinta va avea o valoare cu mult mai mica fata de cea initiala si nu o vei mai putea valorifica nici macar la sfertul valorii pe care ai platit-o pe ea.
Daca nu alegi cu atentie creditul, este posibil ca rata lunara sa fie mai mare decat chiria unui apartament pe care o platesti in mod normal, daca vrei sa stai in chirie, asadar, este bine sa analizezi cu cea mai mare atentie fiecare detaliu inainte de a opta pentru un credit imobiliar.
» Preluat de pe LivePr.ro - Avantajele si dezavantajele unui credit imobiliar
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro