Avantajele și dezavantajele consumului de vin

Vinul este cu noi din cele mai vechi timpuri, fiind o băutură apreciată în toate epocile istorice de până astăzi. Și nu doar pentru efectul „euforic” pe care îl conferă abuzul din această licoare, ci și pentru că vinul are o multitudine de proprități și de beneficii pentru sănătate. Băut cu moderație, vinul poate fi chiar un medicament eficient împotriva unei mulțimi de boli.

 

85% din compoziția vinului este apă, restul este alcool, zaharuri reziduale, minerale (calciu, potasiu, magneziu, sodiu), unele vitamine din grupa B și fenoli și polifenoli. Ca băutură alcoolică, abuzul acesteia pune sănătatea în pericol, dar consumul moderat de vin generează, de asemenea, multiple beneficii.

 

Avantajele consumului moderat de vin

 

Consumul regulat și moderat de vin reduce riscul de a suferi de ulcer peptic (deși abuzul acestuia îl mărește), ajută la prevenirea anumitor forme de cancer, boli coronariene și chiar arterioscleroză. În plus, poate ajuta la stimularea sistemului imunitar.

 

Se știe că anumite substanțe legate de taninuri (cum ar fi flavonoidele) au proprietăți antioxidante, iar altele (precum resveratrolul, quercetina etc.) pot interveni în prevenirea proceselor bolilor menționate anterior. În plus, taninurile contribuie la controlul colesterolului și ajută la curățarea arterelor. Comanda online de pe Emag vin de calitate superioara.

 

Dezavantaje ale consumului de vin

 

Deși cea mai mare parte a vinului este apă, acesta conține o valoare calorică care variază în funcție de conținutul de alcool și conținutul de zaharuri derivate din tipul de struguri și procesul de fermentare. Astfel, 100 ml de vin roșu de masă cu 8-12 grame de alcool pur pot furniza 77 kcal.

 

Cu toate acestea, în funcție de zahărul rezidual, pot exista variații, astfel încât un pahar de 125 ml de anumit sauvignon blanc poate ajunge la 80kcal, iar 98 de ml de vin roșu cabernet sauvignon, merlot sau syrah pot ajunge la 98Kcal. În ceea ce privește vinul spumant, acesta variază în funcție de tip, astfel încât un brut poate ajunge la 83Kcal pe 125ml pahar, în timp ce aceeași cantitate de șampanie dulce depășește 100kcal.

 

La rândul său, trebuie amintit că, totodată, vinul este o băutură alcoolică. Alcoolul este un agent de deshidratare și, la rândul său, abuzul de alcool inhibă ritmul respirator, ritmul cardiac și mecanismele de control din creier, ceea ce face ca timpul de reacție să fie mai lung, reduce capacitatea de a atenție, gândește mai lent și afectează coordonarea. De aceea, chiar și în cantități mici, reduce abilitățile de conducere.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro