AUR PENTRU MATEMATICA ROMANEASCA

O noua medalie de aur a fost adaugata de Liceul International de Informatica Bucuresti (ICHB) la palmaresul international de anul acesta. Alexandru George Rosoiu, elev in clasa a XII-a, a impresionat juriul Concursului International de Proiecte Matematice desfasurat in perioada 17-21 mai la Almaty, in Kazahstan, lasand in urma cele 55 de proiecte concurente prezentate de elevi din 23 de tari.

Singurul reprezentant al Romaniei in competitie, Alexandru a adunat sub titlul « Teorema lui Jarnik si cateva aplicatii » demonstratii ale respectivei teoreme, rezultate teoretice, probleme preluate de la olimpiadele de matematica din Romania carora le-a oferit mai multe moduri de demonstratie, precum si doua aplicatii practice care pot fi utilizate cu succes in topologie.
« Proiectul meu a castigat la partea de analiza matematica. Au mai luat medalii de aur si concurentii din Georgia, cu un proiect de geometrie, si cei din Macedonia, pentru o lucrare de criptografie. Cred ca au fost premiate si echipele din Irak si Afganistan si mi s-a parut interesant sa ii cunoastem pe elevii din aceste tari data fiind situatia de conflict din tarile lor. A fost, in general, o experienta interculturala foarte placuta ; fiecare era incantat sa ii cunoasca pe ceilalti pentru ca eram un mozaic de nationalitati. De altfel, intreaga manifestare a insistat pe ideea de solidaritate care este indispensabila pentru ca noi sa traim intr-o lume mai buna », a declarat la intoarcerea in tara elevul Liceului Internatonal de Informatica Bucuresti.
Tanarul matematician este un obisnuit al concursurilor internationale de matematica, fiind castigatorul unei medalii de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica de anul trecut, desfasurata in Bulgaria. El nu a ratat nici premiile de pe plan intern, obtinand medalia Societatii de Stiinte Matematice din Romania si o mentiune din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii la olimpiada de matematica de anul acesta.