Audieri în dosarul imaginilor ascunse din timpul intervenției de la Colectiv

iunie 10, 2020

Procurorii de la Serviciul Omoruri din Capitală vor audia în perioada următoare toți pompierii și angajații Serviciului de Ambulanță București-Ilfov care au intervenit în noaptea de 30 octombrie 2015, la incendiul de la clubul Colectiv, conform unor surse judiciare citate de Digi24 și G4Media.

Audierile au loc în dosarul deschis de procurori după difuzarea în octombrie 2019 a unei filmări din noaptea tragediei în care se observă intervenția haotică a salvatorilor. Filmarea a fost ascunsă autorităților timp de patru ani până să fie difuzată de ziarul Libertatea.

Procurorii militari au deschis, la câteva zile după apariția imaginilor, un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, sustragere sau distrugere de probe, în legătură cu intervenţia autorităţilor la incendiul din clubul Colectiv, dar şi cu privire la ascunderea de către pompieri a înregistrării.

„A fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri referitor la împrejurarea în care persoane care au calitatea de militar în cadrul IGSU au reținut și ascuns pentru o perioadă de timp ( aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând în înregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momente ulterioare incendiului din clubul Colectiv”, se spune în comunicatul Parchetului Militar.

În dosar se mai fac verificări și pentru „ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu”.

Vizat este și șeful ISU București, Orlando Șchiopu, care a fost filmat când înjura victimele de Colectiv, care, probabil, erau deja în acel moment decedate. Deși în comunicat nu i spune numele, cercetarea fiind in rem, verificarea procurorilor se referă la ”profanare de cadavre sau morminte”.

Ulterior apariției filmului, șefii ISU au organizat o conferință de presă în care nu și-au asumat vreo vinovăție pentru modul în care au acționat și au susținut că nu au predat filmarea procurorilor deoarece nu le-a fost cerută „punctual”.

Secretarul de stat Raed Arafat susține că nu a văzut filmarea și că ea a fost dată publicității în preajma comemorării victimelor de la Colectiv pentru a genera emoție publică. 

În incendiul de la Colectiv, petrecut în seara zilei de 30 octombrie 2015, au murit 65 de oameni, mulți în urma unor infecții intraspitalicești.

Citește și:

Marile semne de întrebare după publicarea filmului intervenției pompierilor de la Colectiv

 

Într-un prim dosar în care au fost cercetate faptele care au dus la tragedia din clubul Colectiv, Tribunalul București a pronunțat în decembrie prima decizie.

Astfel, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Cea mai mare pedeapsă a primit-o patroana firmei de artificii, Daniela Niță – 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare, în vreme ce cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu - au fost condamnați fiecare la câte 11 ani și 8 luni de închisoare.

Decizia finală va fi dată de Curtea de Apel București.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro