Au animalele notiunea timpului?

William Roberts si colegii sai de la Universitatetea americana Ontario Vest au descoperit ca soarecii isi dau seama cat timp a trecut de cand au gasit o bucata de branza, dar nu le ramane stocat in memorie momentul in timp in care a avut loc evenimentul, scrie livescience.com.
Cercetatorii au elaborat un experiment in care soarecii erau pusi in diferite culoare ale unui labirint in momente diferite ale zilei. Pe unele dintre aceste culoare au fost puse bucati de mancare cu un grad mediu de atractie pentru subiecti. Un singur culoar continea o bucata foarte apetisanta de branza. Soarecii au fost trecuti in repetate randuri prin aceste culuare. Bucata de branza si restul mancarii au fost de asemenea introduse si scoase din labirint.
Prin acest experiment s-a testat capacitatea soarecilor de a-si da seama cand, cu cat timp in urma s-a produs evenimentul. S-a constatat ca animalele isi dadeau seama doar cu cat timp in urma s-a produs evenimentul.
Acest studiu releva memoria episodica a soarecilor, diferita de cea a oamenilor care implica retinerea momentului din trecut in care s-a intamplat un eveniment.