Exista o multime de probleme in societatea romaneasca in acest moment, chiar si dupa multi ani de democratie si progres (pun la indoiala de unele persoane). Conform statisticilor oficiale, Romania este o tara saraca, aflata mereu pe ultimele pozitii in Uniunea Europeana. Saracia tine in mod direct si de educatie, mai exact de lipsa acesteia. Exista probleme si in sistemul de sanatate si pe multe alte segmente ce tin de "sanatatea" societatii romanesti.
Cum rezolvam astfel de probleme? Actiunea directa, voluntariatul in ONG-uri si donatiile sunt metodele prin care putem ajuta in mod direct. Exista si ajutoare care vin spre Romania din afara (din strainatate), insa actiunea cea mai puternica se poate face din interior. Pana la urma, este interesul nostru - al tuturor - sa traim intr-o lume mai buna, mai frumoasa.
Atitudinea romanilor fata de donatii
Atunci cand vine vorba de donatii, romanii sunt destul de generosi, in ciuda nivelului scazut al veniturilor la nivel general. Astfel de rezolva unele situatii urgente, mai ales cele legate de nevoia de operatii urgente si alte astfel de cazuri umanitare. Cu un simplu SMS de minim 2 euro, se poate contribui la o asemenea actiune.
Romanii doneaza si in mod direct, insa nu exista un "cult" al donatiilor ca in Occident, acolo unde cele mai multe familii isi aleg un ONG pe care il sprijina constant, an de an. In Romania, se reactioneaza mai degraba conjunctural, in special atunci cand un caz este mediatizat. TV-ul si internetul "fac minuni", caci reusesc sa rezolve situatii dramatice.
Romanii sunt receptivi si la nevoile strainilor, astfel ca exista exemple de campanii in care s-au inregistrat donatii impresionante pentru cazuri din afara tarii, atunci cand au existat dezastre naturale sau alte probleme majore in state indepartate.
In fiecare an, romanii care inregistreaza venituri de orice fel mai au o posibilitate de a face o donatie mai... speciala. Una care nu costa absolut nimic! Este vorba despre depunerea declaratiei 200 si a declaratiei 230, dupa caz. Prima este obligatorie pentru o anumita categorie de persoane, a doua este optionala (pentru toate persoanele cu venituri din salarii).
Pur si simplu, in formularul 200 (sau 230, dupa caz) trebuie sa se completeze datele unui ONG. Mai departe, statul va redirectiona 2% din impozitul care oricum trebuie platit de contribuabil (sau pe care contribuabilul l-a platit deja, prin retinerile automate de la salariu). De pe acest website se poate descarca un formular 200, varianta 2016, deja completat cu datele unei Fundatii - Fundatia Refresh, un ONG care face in mod transparent contributii catre cazuri sociale, in special catre familii sarace cu copii aflati in dificultate.
Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro