ATENTIE LA FALSI INSPECTORI O.J. P.C.

Conducerea Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Ialomita a fost sesizata de catre Inspectoratul de Politie Ialomia, despre faptul ca o echipa de patru persoane apartinand ASCOR ( Asociatia Consumatorilor din Romania ) a efectuat un control la doi agenti economici din localitatea Tandarei, fara a prezenta legimatii de serviciu si ordin de control, semnat si stampilat.

La finalul controlului persoanele in cauza nu au intocmit procese verbale, comunicandu-le agentilor economici asa zisele nereguli constatate.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor face cunoscut inca o data ca inspectorii Autoritatii ( OJPC – uri ) nu au voie sa solicite nici o suma de bani agentilor economici controlati.
In urma unei sanctiuni contraventionale, agentii economici au obligatia de a achita cuantumul amenzii la Trezorerie si nu inspectorilor aflati in control. Ofivciul Judetean pentru Protectia Consumatorilor va primi doar copia chitantei de varsamant.

In prezent cele patru persoane au fost identificate si sunt cercetate de catre Inspectoratul de Politie Ialomita.

Reamintim agentilor economici sa solicite ori de cate ori au in unitate o echipa de control, delegatiile si legitimatiile inspectorilor, care trebuie sa fie stampilate si semnate, iar daca au dubii privind autenticitatea actelor, sa verifice telefonic la sediul O.P.C. daca inspectorii respectivi sunt sau nu angajatii institutiei.

Cu privire la membrii organizatiilor neiguvernamentale din domeniul protectiei consumatorilir, atragem atentia ca acestia au doar dreptul de a informa / consilia agentii economici, precum si de de a reprezenta grauit consumatorii in instanta, dar nu au drept de control.

Mentionam ca au mai existat cazuri de inspectori falsi, care au fost depistate la timp, iar ANPC a comunicat prompt prin intermediul presei agentilor economici si consumatiror despre existenta acestora.

Pentru evitarea unor viitoare abuzuri, atasam modelul de legitimatie al unui inspector ANPC.