Atac cu rachete în Zona verde a Bagdadului. Vizată, ambasada SUA. Copil ucis

Patru rachete Katiușa au aterizat în zona verde puternic fortificată din Bagdad, iar oficialii de securitate au declarat că atacul a vizat ambasada SUA, au declarat marți poliția irakiană și surse din securitate citate de Reuters.

Sirenele au sunat din ambasada aflată în interiorul zonei care găzduiește clădiri guvernamentale și misiuni străine. O sursă de securitate a declarat că cel puțin patru rachete au fost trase și unele dintre ele au aterizat în apropiere.

Într-o declarație militară se spune că au fost trase șapte rachete Katiușa, patru care au căzut în zona verde și trei în exterior, care au ucis un copil și au rănit cinci persoane.

Militarii au declarat anterior că patru rachete au fost lansate dintr-un cartier aflat în estul capitalei, dar nu au oferit mai multe detalii.

Imagini ale armatei arată un lansator de rachete fixat pe spatele unui mini-camion care a fost incendiat.

Două surse diplomatice cu sediul în Zona Verde au declarat că au auzit un sistem antirachetă creat pentru apărarea ambasadei SUA. Una dintre surse a declarat că o explozie a zguduit clădirea.

Oficialii americani acuză miliția susținută de Iran de atacuri regulate cu rachete asupra instalațiilor SUA din Irak, inclusiv în apropierea ambasadei din Bagdad. Niciun grup cunoscut susținut de Iran nu și-a revendicat responsabilitatea atacului.

O serie de grupuri de miliții irakiene susținute de Iran au anunțat în octombrie că au suspendat atacurile cu rachete asupra forțelor SUA cu condiția ca guvernul irakian să prezinte un calendar pentru retragerea trupelor americane.

Un purtător de cuvânt al Kataib Hezbollah, unul dintre cele mai puternice grupuri de miliție susținute de Iran în Irak, a declarat că, dacă trupele americane „vor insista să rămână”, vor declanșa atacuri mult mai violente.

Atacul de marți ar putea fi un semn că milițiile susținute de iranieni au decis să reia atacurile asupra bazelor SUA, o acțiune care pune mai multă presiune asupra prim-ministrului Mustafa al-Kadhimi și eforturilor sale de a controla grupările pro-iraniene.

Pe parcursul ultimului an, câteva zeci de astfel de atacuri cu rachete au vizat ambasada americană şi baze irakiene care adăpostesc soldaţi americani, revendicate de grupări obscure care spun că acţionează pentru a-l alunga pe „ocupantul american” din Irak, dar în spatele lor se află partide şi facţiuni armate pro-iraniene instalate în peisajul politic irakian după căderea lui Saddam Hussein, în 2003.

 

Sursa: europalibera.org