Astazi 7 Martie – 150 de persoane au cerut demisia lui Marin Anton

 Astăzi, 7 martie 2012, în cadrul unei manifestaţii desfăşurate în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor, 150 de persoane au cerut demisia lui Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor şi preşedinte al Comisiei de Analiză Tehnică (CAT), în urma afirmaţiilor scandaloase referitoare la Roşia Montană exprimate în timpul emisiunii "Judecă tu!" găzduită de TVR1 în data de 23 februarie 2012.

In faţa clădirii ministerului, participanţii la acţiunea de protest au afişat o serie de bannere care au sintetizat indignarea şi nemulţumirile lor la adresa afirmaţiilor mincinoase şi a atitudinii sfidătoare exprimate de Marin Anton în timpul emisiunii sus-numite, pe care se puteau citi mesaje precum "Anton iubeşte cianura / Îl plăteşte dictatura", "Cianura nu este aliment, este otravă" şi "Chemical Anton".

De asemenea, protestatarii au afişat şi mesaje care au sancţionat incompetenţa secretarului de stat, necunoaşterea situaţiei reale de la Roşia Montană, a legislaţiei de mediu şi, nu în ultimul rând, a consecinţelor accidentului ecologic de la Baia Mare din anul 2000. Mai multe fotografii i-au amintit astfel că la Roşia Montană există oameni care au ales să nu îşi părăsească proprietăţile, că există un patrimoniu valoros şi elemente de biodiversitate care nu pot fi ignorate în evaluarea proiectului minier.

Declaraţia domnului Marin Anton conform căreia este dispus să bea apă din iazul de decantare pentru a demonstra astfel că aceasta nu prezintă o problemă pentru mediu, a inspirat participanţii la protest să organizeze o scenetă prin care să ilustreze absurdul acestei afirmaţii. Un participant costumat în Marin Anton şi cu buzunarele pline de dolari canadieni invita participanţii la protest să guste dintr-un pahar de cianură. În mod simbolic "domnul Anton"  a fost demis de participanţi şi izgonit.

Protestul vine în urma unei luări de poziţie amplă din partea societăţii civile când peste 100 de organizaţii non-guvernamentale, cadre universitare şi specialişti au semnat o cerere adresată premierului prin care se solicita demiterea secretarului Marin Anton. Acestui demers i s-au alăturat până acum alţi 4500 de cetăţeni care au trimis scrisoarea de demitere către Guvern.

Pentru că toată această serie de acţiuni a fost ignorată de prim ministru, căruia i s-au adresat, solicitarea de demitere a fost depusă de participanţii la protest şi la Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Acţiunea de protest care a durat aproximativ 2 ore nu a fost însă lipsită de incidente. Deşi protestul a fost paşnic şi s-a desfăşurat pe spaţiul din faţa unei instituţii publice – ceea ce făcea, conform legii, inutilă autorizarea, Jandarmeria a încercat să disperseze participanţii, invocând trunchiat texte lege. Confruntaţi cu rezistenţă de manifestanţi, s-au limitat la a "asigura" buna desfăşurare a evenimentului.

Depunerea solicitării de demitere la registratura ministerului a produs încă un moment de tensiune. Manifestanţilor nu li s-a permis iniţial accesul pe intrarea principală în instituţie pe motiv că "uşa este defectă şi nu se poate deschide", fiind astfel invitaţi să folosească o intrare secundară.

"Suntem absolut indignaţi de modul inacceptabil prin care domnul Anton se poziţionează în această discuţie! Domnia sa, responsabil cu evaluarea obiectivă a unui proiect minier cu potenţial dezastruos pentru mediu, oameni şi istorie, alege să fie mesagerul unui investior privat în detrimenul interesului public. Îi trasmitem că acţiunile şi declaraţiile sale se află în contrasens total cu atribuţiile funcţiei pe care o ocupă…încă! Dorim să îl asigurăm pe domnul secretar că acţiunile noastre vor continua până când aceasta va fi demis şi până când abuzurile asociate întregului proces de evaluare interministerială a proiectului bazat pe cianuri şi corupţie de la Roşia Montană se vor opri!" a declarat Ştefania Simion din partea Asociaţiei Alburnus Maior.

Pentru informaţii suplimentare accesaţi www.rosiamontana.org