Promovarea unor solutii de dezvoltare durabila a Bucurestiului venite din partea cetatenilor este de natura sa antreneze in dezbaterea publica un numar mai mare de tineri, parinti si profesori care vor putea intelege ca schimbarea este posibila si mai mult decat atat, este benefica atat lor cat si, in general, comunitatii. Prin constientizarea existentei unor solutii alternative la problemele de trafic, tinerii vor putea contribui activ urmand proceduri sau exemple europene.
Ne dorim sa crestem capacitarea comunitatilor locale de a participa la luarea deciziilor, in special cu implicarea femeilor si tineretului.
Astfel, impactul proiectului "VELORUTIA ROMANA" va fi resimtit pe mai multe planuri.
- La nivelul tinerilor care se vor implica activ la organizarea si desfasurarea activitatilor, proiectul va reprezenta o incurajare pentru viitor, determinand o mai mare implicare a acestora in noi proiecte, demarate de organizatiile neguvernamentale din care fac parte sau de grupurile de initiativa pe care ei insisi le vor forma.
- Pentru tinerii semnatari ai SOLICITARII OFICIALE, proiectul va reprezenta dovada ca influenta lor poate avea importanta foarte mare pentru determinarea acelor schimbari care vor face Bucurestiul sa arate asa cum ar trebui: o capitala curata si aerisita.
- Pentru tinerii implicati in redactarea unor scenarii, in realizarea unor emisiuni, proiectul va avea si o componenta creativa, care le va stimula inventivitatea si creativitatea, le va dovedi ca proiectele de mediu pot fi atractive, dandu-le ocazia sa continue ulterior pe cont propriu si sa initieze proiecte viitoare similare.
- La nivelul administratiei locale, consideram ca un astfel de proiect va genera atitudine pozitiva din partea factorilor de decizie, deoarece vor avea certitudinea ca deciziile lor sunt provocate de beneficiarii directi si ca justificarea actiunilor lor se regaseste in solicitarile unor (tineri) cetateni ne-implicati politic.
- In randul femeilor, prin situl dedicat culturii bicicletei in randul doamnelor si domnisoarelor (www.velobello.wordpress.com) vom genera un plus de implicare, de incredere si de atractivitate. Sunt planificate intruniri, evenimente si plimbari exclusiv feminine.
- La nivel national, un astfel de proiect va avea un caracter de purtator de drapel, deoarece prin campania de PR vom pune la dispozitie informatii si metodologii de lucru pentru orice organizatie similara dornica sa implementeze in orasul lor un proiect similar. Centrul de informare BateSaua va fi un instrument de informare si comunicare fata-in-fata.
Deasemenea, proiectul va facilita intelegerea conceptelor precum cultura asociativa, voluntariat si atitudine civica. Rezultatele obtinute le vor influenta in mod pozitiv atitudinea fata de rolul bicicletei, respectul fata de mediu si fata de rolul organizatiilor non-guvernamentale.
Proiectul va facilita initierea tinerilor participanti cu privire la solutiile clasice de promovare a bicicletei in mediul urban si nu numai, prezentarea unor studii de caz europene, instruirea lor cu privire la metodologia cercetarilor si interpretarii datelor, cu privire la tehnicile de protectie a mediului prin utilizarea transportului alternativ. Tinerii vor fi stimulati sa "conserve" aer curat in borcane personalizate, pentru a transmite intr-un mod ne-conventional, creativ, mesajul caracterului "non-poluant" al bicicletei. Tinerii vor fi implicati activ atat in faza de pregatire, de implementare cat si in faza de follow up. Astfel, modul de lucru va fi coordonat de tinerii membri ai organizatiei, initiatori ai acestui proiect, iar echipele de lucru vor fi dezvoltate si coordonate de tineri din unitatile de invatamant sau din organizatiile de tineri cu care vom stabili protocoale de colaborare, bazate pe voluntariat.
Scop:
Dezvoltarea premizelor utilizarii bicicletei si stimularea implementarii unei infrastructuri specifice (actionand la nivel administrativ, politic, social, corporativ si educativ) in vederea diminuarii poluarii zonelor urbane aglomerate, prin promovarea beneficiilor utilizarii bicicletei ca mijloc alternativ de transport (durabil, non-poluant, sanatos pentru om si mediu) atat in scopuri utilitare cat si recreative, in folosul si prin intermediul cetatenilor.
Obiective:
1.Facilitarea implicarii tinerilor si tinerilor-adulti in procesul introducerii culturii bicicletei in viata cotidiana. Realizarea si distribuirea unor materiale multimedia (incluzand spoturi, brosuri, filme documentare, reportaje si interviuri) pe tema bicicletei in mediul urban;
2.Cresterea gradului de constientizare a tinerilor si tinerilor-adulti asupra problemelor de mediu cu care se confrunta aglomeratiile urbane si impactul lor asupra comunitatii. Implicarea tinerilor in colaborari punctuale cu ONG-uri, institutii publice si/sau corporatii, in vederea derularii unor studii si cercetari referitoare la utilizarea bicicletei in randul tinerilor. Implicarea tinerilor: prin solicitari oficiale, activitati educative, activitati sociale, comunicare interna (grupuri de discutii, forumuri si/sau bloguri)
3.Cresterea implicarii ACTIVE a factorilor de decizie (directori, autoritati locale competente) si a investitiilor in infrastructura specifica:
a)Cresterea numarului de facilitati specifice utilizarii bicicletei in vecinatatea unitatilor de invatamant. Marcarea de benzi si piste, instalarea de rastele, organizarea unor centre de informare. Prin activitati de advocacy. Prin derularea unor proiecte specifice, prin identificarea unor surse suplimentare de finantare, sau prin consultanta specifica.
b)Cresterea numarului de facilitati specifice utilizarii bicicletei in vecinatatea institutiilor publice si a corporatiilor. Marcarea de benzi si piste. Instalarea de rastele. Prin solicitari oficiale, prin organizarea unor grupuri de lucru, mese rotunde.
4.Cresterea nivelului de infrastructura specifica bicicletelor in zona urbana (centrala si peri-urbana), supra-aglomerata si poluata.
5.Cresterea numarului de utilizatori ai bicicletei in randul tinerilor, femeilor si barbatilor. Prin cresterea comunitatii de biciclisti (virtuale si reale). Dezvoltarea de situri, bloguri, liste de discutii, buletine informative, forumuri. Dezvoltarea de grupuri de initiativa. Organizarea de evenimente publice (plimbari, defilari, marsuri). Toate acestea vor fi dedicate unor grupuri tinta distincte: (femei, studenti, liceeni, sportivi, turisti, parinti etc)
6.Cresterea numarului de proiecte (actiuni, evenimente, programe) preluate in alte orase / zone ale tarii, de catre alte ONG-uri sau autoritati locale, folosind studiile de caz sau rezultatele prezentate de BateSaua.
Activitati preconizate:
1.'cu bicicleta la scoala', program prin care urmarim stimularea utilizarii bicicletei in drumul catre scoala
2.'cu bicicleta la serviciu', program prin care urmarim stimularea utilizarii bicicletei in drumul catre serviciu
3.'cu bicicleta la piata', program prin care urmarim stimularea utilizarii bicicletei pentru cumparatirile de mica anvergura
4.'cu bicicleta la padure', program prin care urmarim stimularea utilizarii bicicletei de catre familii, ca stil de viata activa in weekend,
5.'cu bicicleta la muzeu', program prin care urmarim stimularea utilizarii bicicletei de catre familii, in scopuri recreative de weekend.
B) Urmarim demararea organizarii lor si in Cluj Napoca, incercarea introducerii lor si in alte orase unde exista organizatii membre FBR (Satu Mare, Timisoara, Iasi, Constanta, Resita, Targu Mures).
Acest program este derulat cu sprijnul GEF/SGP UNDP in Romania.
www.batesaua.ro , www.velorutia.ro , www.velorutia.ro
www.hartavelo.ro , www.velomap.ro , www.biciclisti.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro