Asociatia 15 Noiembrie organizeaza conferinta Crimele comunismului

Asociaţia “15 Noiembrie 1987” organizează, la 19 ani de la revolta muncitorească anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, conferinţa cu tema “Crimele comunismului”. Manifestarea se va desfăşura în data de 14 Noiembrie a.c., cu începere de la ora 10ºº, la Consiliul Judeţean Braşov, Sala 120.

1) Asociaţia “15 Noiembrie 1987” organizează, la 19 ani de la revolta muncitorească anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, conferinţa cu tema “Crimele comunismului”. Manifestarea se va desfăşura în data de 14 Noiembrie a.c., cu începere de la ora 10ºº, la Consiliul Judeţean Braşov, Sala 120.
Manifestarea îşi doreşte să surprindă etapele succesive ale evoluţiei comunismului, de la primele sale manifestări şi până la demolarea regimului totalitar comunist. Este important de ştiut că în România, în timpul regimului comunist, au fost închişi peste 2.000.000 de deţinuţi politici, dintre care 500.000 şi-au găsit sfârşitul în puşcăriile comuniste.
Organizarea acestei Conferinţe se înscrie în cadrul acţiunilor privind condamnarea comunismului şi este consecutivă Întrunirii Rezistenţei Româneşti Anticomuniste din 8 mai a.c., deschiderii expoziţiei “Solidaritatea” şi dezbaterii despre integrarea europeană, la care au participat Ambasadorii Poloniei, Cehiei, Ungariei şi Slovaciei. Prin rezoluţia Întrunirii Rezistenţei s-a hotărât constituirea Centrului Rezistenţei Anticomuniste, sub coordonarea reputatului disident Vladimir Bukovski.
Nu este doar o problemă de interes local; ea are conotaţii şi rezonanţe europene şi universale, întrucât comunismul a înrobit vreme de decenii sute de milioane de oameni. Acesta este motivul pentru care am invitat personalităţi exemplare ale rezistenţei din lagărul comunist. Vor fi prezenţi în calitate de invitaţi reprezentanţi ai Solidarităţii poloneze, Konrad Bialecki, din partea Institutului Memoriei Naţionale din Poznan, reprezentanţi ai românilor din Basarabia, posibil Vladimir Bukovski, luptătorii din rezistenţa armată anticomunistă, cum sunt Gavrilă Rusu, Teofil Mija, Nicolae Purcărea, supravieţuitorii din grupul Penescu, Zoea Rădulescu, preşedinta Asociaţiei Luptătorii din Rezistenţa Armată Anticomunistă, născută în închisoare, unde şi-a petrecut primul an şi jumătate din viaţă, Alexandru Leşco, membru al grupului Ilaşcu, Iulius Filip, un deţinut politic puţin cunoscut în România, dar care a fost decorat cu Crucea de Cavaler al Ordinului pentru Merit al Poloniei, Vasile Paraschiv, fondator al SLOMR, numeroşi deţinuţi politici, dintre care amintim pe Nicolae Ioniţă şi Octav Bjoza, istoricii Ionuţ Dogaru, Ilarion Ţiu, Nicolae Videnie şi Miodrag Milin, sociologii Călin Cotoi şi Adriana Mica, jurnaliştii Victor Roncea, Lucia Hossu Longin şi Claudiu Târziu.
2) Asociaţia “15 Noiembrie 1987” îşi exprimă protestul că judecătoarea Florica Bejinariu, fostă informatoare plătită a Securităţii, care a dat note informative împotriva celor care ne-am ridicat împotriva comunismului în 15 Noiembrie 1987, este în continuare membră a Consiliului Suprem al Magistraturii. Ne bucură, însă, reacţiile asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, care cer îndepărtarea din acest for a acestei informatoare ordinare.
3) Condamnăm acţiunile reprezentanţilor statului român care atâţia ani au ignorat sau chiar au tratat ostil foştii luptători cu arma din munţi. Nici măcar meritele ca veterani de război nu le-au fost recunoscute. Reamintim autorităţilor că un număr de câteva mii de bărbaţi au luptat ani de zile în munţi, cu sprijinul a zeci de mii de ţărani. Au mai rămas câţiva. Dezamăgiţi, bolnavi, se pregătesc de moarte.
4) Asociaţia “15 Noiembrie 1987” crede că, după modelul polonez, CNSAS ar trebui depolitizat şi trecut sub coordonarea societăţii civile. Nu putem scăpa de comunism atâta vreme cât reprezentanţii fostelor strucuri comuniste deţin poziţii de control în societate.
5) Cerem repunerea în drepturi a scriitorului român anticomunist Paul Goma. Redarea cetăţeniei române, care i-a fost retrasă de comunişti, lui şi familiei sale, trebuie făcută de urgenţă. Nu putem intra în Uniunea Europeană fără a restabili drepturile fireşti ale românilor care au avut de suferit din cuza comunismului.

Preşedinte,
Florin Postolachi