Asistent universitar la Facultatea de Drept in fragrant

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie l-au prins în fragrant, la data de 18 iulie 2005, pe BRATU LUCIAN – asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ecologice Dimitrie Cantemir din Iaşi – în timp ce primea suma de 700 euro ca preţ al unui act de corupţie în legătură cu susţinerea şi promovarea examenului de licenţă.

În cursul aceleaşi zile, anchetatorii au dispus începerea urmării penale pentru infracţiunea de trafic de influenţă, stabilindu-se că BRATU LUCIAN a mai pretins şi primit de la alţi 7 studenţi care urmau să susţină examen de licenţă la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti – sesiunea iulie 2005 – suma de 7.000 euro, cu promisiunea de a interveni pe lângă anumite persoane din cadrul instituţiei menţionate în vederea promovării examenului respectiv.

La data de 19 iulie 2005, procurorii anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală şi au solicitat Tribunalului Bucureşti emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului BRATU LUCIAN, judecătorii luând această măsură pentru o perioadă de 20 de zile.

Tot la data de 19 iulie 2005, a fost luată măsura reţinerii şi faţă de un alt participant la această activitate infracţională – POPA DUMITRU, lector universitar la Catedra de Drept Procesual Civil al aceleiaşi facultăţi din Iaşi, din probele administrate în cauză rezultând că acesta a săvârşit acte de complicitate la traficul de influenţă comis de BRATU LUCIAN, beneficiul său infracţional fiind de 6.200 euro.

Astăzi, inculpatul POPA DUMITRU a fost prezentat judecătorilor Tribunalului Bucureşti pentru a se lua măsura arestării preventive, instanţa dispunând emiterea unui mandat pentru o perioadă de 29 de zile.

În derularea acestei activităţi, inclusiv a constatării flagrantului, procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au colaborat cu ofiţerii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a celor doi inculpaţi, dar şi a altor eventuali participanţi. (PNA)