Arte Martiale cu Marian Zidaru, la Institutul Cultural Roman. Ortodoxism, romanism, consumism

octombrie 23, 2008

Cea de-a zecea intalnire din seria Arte Martiale de la Institutul Cultural Roman programeaza marti, 28 octombrie 2008, de la ora 18, la sediul din Aleea Alexandru 38, o confruntare cu un maestru al artelor mistice: Marian Zidaru. Ortodoxism, romanism, consumism sunt cei trei termeni centrali pe afisul dezbaterii moderate de Erwin Kessler.

Fenomenul Zidaru apartine trecutului socio-cultural recent al Romaniei. Anii '90 au fost marcati, printre alte schisme si confruntari, de eruptia in spatiul public a unui tip de arta spiritualista si totodata militanta, impregnata de un activism social fara precedent. Marian Zidaru, impreuna cu Victoria Zidaru, erau promotorii acestui curent nascut la confluenta ideologiei unei factiuni religioase ortodoxiste radicale, aceea a grupului monastic milenarist de la Pucioasa (Noul Ierusalim), suprapusa cu practica iconografica a unui misticism patruns adinc in fibra artei autohtone. Din acest amalgam a rezultat un tip de arta religioasa produsa in tiraj de masa de un atelier coordonat de Marian Zidaru. O arta explicit ancorata in social, in national si intr-un bizar pragmatism (postmodernist) manifest in utilizarea celor mai noi tehnici artistice (video, computer).

Integrarea ulterioara a acestei viziuni in sistemul cultural actual, in care Marian Zidaru, retras treptat din proiectul initial, executa lucrari pentru mari firme autohtone, dar si pentru piata externa, culminind cu cooptarea sa in echipa ce reprezinta Romania la Bienala de Arhitectura de la Venetia din 2008, pune mai multe probleme, pe care Artele Martiale nu le vor eluda: raportul dintre ortodoxism, romanism, reinnoirea nationala spiritual-religioasa si consumism cultural, tensiunile dintre proiectul social-politic si aspiratiile artistice, travestiurile traditiei in epoca exotismelor individuale, cu corolarul acestora, aspiratia catre si confuzia in fata unui "brand" de tara incomod.

La final de octombrie, Artele Martiale ating puncte nevralgice ascunse ale mentalului colectiv.

Accesul publicului este liber.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro